Básnik Ján Hollý zomrel pred 160 rokmi

  • Nezaradené
  • 20. apríla 2009, 08:08
  • Autor:TASR

Význam osobnosti a postavenie kňaza, básnika a prekladateľa Jána Hollého v slovenských národných dejinách pripomenuli župné spomienkové oslavy pri príležitosti 160 rokov od jeho úmrtia. Konali sa počas uplynulého víkendu v Maduniciach a na Dobrej Vode pri Trnave, miestach spätých s poslednými rokmi jeho života.

V obci Madunice prežil Hollý 29 tvorivých rokov, jeho pôsobenie ukončil veľký požiar kostola i fary, pri ktorom o všetko prišiel a trápil ho tiež zhoršujúci sa zrak. Penzionovaného kňaza sa ujal jeho priateľ, farár na Dobrej Vode Martin Lackovič. Hollý tam našiel útočisko na šesť nasledujúcich rokov, tam aj zomrel v roku 1849 a na miestnom cintoríne je pochovaný. To všetko pripomína aj literárno-hudobná kompozícia Velebný pán z Maduníc, s ktorou sa dnes podvečer v miestnom kultúrnom dome predstavia Božidara Turzonovová, Jozef Šimonovič, Peter Michalica, Mária Eliášová a Viera Bartošová.
     
Ján Hollý sa narodil v roku 1785 v Borskom Mikuláši, teológiu študoval v Trnave. 0d roku 1814 bol kaplánom v Maduniciach, kde napísal svoje najdôležitejšie diela. Originálnou pamiatkou na takmer tridsaťročné pôsobenie básnika je bočný oltár v kostole. Podľa ústne šírenej legendy, ale i záznamov vo farskej kronike je tento oltár vyhotovený z dreva duba v háji Mlíč, pod ktorým Hollý trávil dlhé hodiny a písal básne.
Samotný strom mal pohnutý osud, víchrica ho neskôr vyvrátila a napriek snahe vtedajšieho farára sa zmenil postupne na nábytok dedinčanov. Až na jeden kus, z ktorého dal farár Michal Bubnič vyhotoviť oltár. Jeho autor Jozef Seilnacht z Hlohovca naň umiestnil nápis: Tu sa posvätný Mlíča Dub v lesku oltára blyští a Slovákom verným slovami Hollého hlása: "Viere pravej a mojím klesnúť nedopustite prácam, tak vás Boh žehnaj, tak ve všem prospechu dávaj!" Nikto z obyvateľov Maduníc dnes vôbec nepripúšťa myšlienku, že to  mohlo byť aj inak.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek