Aj holúbätká môžu byť siroty, keď matka ujde za iným

  • Nezaradené
  • 19. apríla 2009, 19:23
  • Autor:Viera Dusíková

V dedinke Ducové pod veľkomoravským hradiskom Kostolec žije muž, ktorému učarovali holuby bielohlávky. Už desaťročia sa chovateľ a stolár Michal Matúš (71) každé ráno zobúdza, berie do ruky hrnček s krmivom a rozsýpa ho svojim miláčikom – bielohlavým Slovenským hrvoliakom.

Pozoruje každého z nich a dbá na to, aby sa ušlo nielen tým pochabejším, ale najmä pokojným, veľaváženým krásavcom – šampiónom, ktorí mu od roku 1976 prinášajú diplomy a medaily na slovenských aj medzinárodných chovateľských výstavách.
Z okna Michala pozoruje jeho blonďavá manželka, usmieva sa a teší sa z každého vydareného nebesky-modrého operenca. I ona vyrástla na gazdovskom dvore. Jej otec patril medzi prvých piešťanských chovateľov holubov, aj preto má pochopenie pre Michalovu záľubu.
Kedy ste sa začali holubárčeniu venovať naplno?
– Na dedine bolo bežné, že okrem sliepok, kačiek a husí mali ľudia aj holuby. Aj môj otec mal také – šedobiele, všelijako pomiešané. Zobali zrno spolu so sliepkami. Až v roku 1976, už ako 25-ročný, som si zadovážil od brata Karola prvého naozajstného Slovenského hrvoliaka. A odvtedy sa im venujem naplno. Vychoval som niekoľko šampiónov.
Ako má správny šampión Slovenského hrvoliaka vyzerať?

– Vyznačuje sa mocnou, robustnou postavou, musí byť široký s peknou, guľatou hlavou. Mal by mať úhľadnú kresbu, krásny hrvoľ, ktorý dokáže nafúknuť na dlhší čas. Naozajstný šampión má nebesky modrú farbu, na krídlach dva biele pásy a na konci minimálne štyri biele letky.
Prečo vám v holubníku poletujú medzi hrvoliakmi aj biele holubice?
– To sú Kaliforniaky, nie sú zvlášť cenné, no patria medzi veľmi dobrých pestúnov. Ak totiž chcem vychovať čo najviac kvalitných a pekných hrvoliakov, ktoré sú pekne operené, používam na chov mláďat Kaliforniakov. Tie vedia dobre vychovávať holúbätká, čím ušetria výstavné kusy.
Ako prebieha dvorenie holubov – hrkútaním?
– Hrvoliaky sa zvyčajne pária niekoľkokrát do roka, dorozumievajú sa hrkútaním, ale keď príde doba párenia, samček začne húkať. Týmto zvukom privoláva samičku. Ak je voľná, priletí k nemu. Začne si ho obzerať a drží sa pri samčekovi, ktorý jej dvorí. Je to zaujímavé pozorovať, ako vzniká holubia láska.
Koľko mláďat odchová jeden pár?
– Je to individuálne, ale zvyčajne znesie samica dve vajíčka. V hniezde sa striedajú. Samička ťahá nočnú zmenu a ohrieva vajíčka aj dopoludnia a popoludní ju vystrieda samček. Mláďatká sa vyliahnu za osemnásť dní.
Čo jedia hneď po narodení – zrno?
– Nie, ich organizmus spočiatku prijíma materskú kašičku. Tá sa tvorí počas prvých dní v hrvoli otca aj matky. Ňou kŕmia svoje neoperené ratolesti prvých šesť dní.
Stane sa aj to, že v kŕdli sa objaví matka, ktorá sa o svoje mláďat ká nechce postarať?
– Aj takéto potvory som vychoval -samozrejme – nechtiac. Nechali nielen mláďatká, ale aj samčeka a začali si hľadať nového partnera. Ak sa takáto samička objaví v chove, okamžite ju vyradím. Zistil som, že prelietavosť sa dedí. Mal som jednu holubicu, bola veľmi pekná, ale pobláznená. Jej dcéra bola rovnaká. Hovorí sa, aká matka, taká Katka. Aj Katka nechala vajíčka tak a ušla za iným.

Koľko peňazí vás táto zábava stojí?
– To, čo vás teší a povznáša, čo máte radi, sa nedá rátať na koruny. Aj keď lieky na rôzne choroby, ktorými holuby trpia, stoja veľa, nemôžem si dovoliť zanedbať zdravie svojho chovu.
Najčastejšou chorobou holubov je salmonelóza a trichomoniáza. Holubom z ničoho nič začne vykrúcať hlavu, nemôžu sa najesť, prevracajú sa, robia kotrmelce, vtedy je už neskoro na liečenie, najlepšie je ich rovno utratiť, aby sa choroba nešírila. Veľa ochorení sa dostalo na Slovensko dovozom exotického vtáctva. Do liekov treba investovať viac, ako voľakedy bývalo zvykom.
Kedy sa začína sezóna výstav? Zrejme až po tom, ako holuby dochovajú mláďatá…
– Áno, na výstavy chodia holubári, až keď je holub pekne operený – zvyčajne to je až v septembri. Mal som jedného šampióna, ktorý sa veľmi rád a dlho predvádzal.
Bol som s ním na medzinárodnej výstave v Budapešti. Poznal ma po hlase. Len čo som začal rozprávať, začal hrkútať, nafukovať sa. Moji súperi si mysleli, že ja som ho tak vycvičil. Ale on to mal v sebe. Mal však smolu. Dostal sa k veľmi agresívnej samici, ktorá ho zabila. Rozďobala mu hlavu.
Dá sa šampión kúpiť?
– Dobré holuby sa nepredávajú. Ak majú mláďatká, predám iba také, ktoré má nejakú dedičnú chybu. Ale aj to sa mi raz stalo, že som predal holúbä, ktoré vyzeralo, že z neho šampión nikdy nebude, a zmýlil som sa. Obyčajne nasledujúce potomstvo po šampiónovi býva slabšie, vydarí sa až druhá či tretia generácia. Medzi holubármi sa cena kvalitnejšieho kusu pohybuje okolo 65 eur (1958 Sk).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj