Jureňa aj Mikuš chcú kandidovať na post trnavského župana

  • Nezaradené
  • 16. apríla 2009, 08:21
  • Autor:TASR

Súčasný predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš aj poslanec Národnej rady (NR) SR za ĽS-HZDS Miroslav Jureňa plánujú kandidatúru na post trnavského župana v jesenných regionálnych voľbách. Uviedli to dnes na brífingoch v priestoroch NR SR.

Jureňa informoval, že ho ako kandidáta na túto funkciu odsúhlasila krajská organizácia ĽS-HZDS v Trnave. Zároveň kritizoval súčasného trnavského župana Tibora Mikuša, že vyšší územný celok (VÚC) riadi s ľuďmi, ktorí nemajú mandát od súčasných relevantných parlamentných strán, s výnimkou SMK.
"Je to vždy o ľuďoch a ich morálke," kritizoval Jureňa odchody zvolených zastupiteľov zo strán, ktoré ich v kampani podporovali. Pripomenul, že ĽS-HZDS bolo v trnavských župných voľbách úspešné dvakrát, v prvom prípade zvíťazil Peter Tomeček, v druhom Tibor Mikuš. "Obaja páni krátko po získaní mandátu opustili ĽS-HZDS," upozornil Jureňa.
Mikuš má podľa neho podporu primátora Dunajskej Stredy Pétera Pázmánya a zástupcov SMK, ako aj ľudí z "karatistického klubu". Za výraznú slabinu súčasného vedenia župy považuje Jureňa zdravotníctvo, kde popri klesajúcej úrovni poskytovania služieb podľa neho dochádza aj k obchodu s majetkom nemocníc.
"Pokiaľ budem zdravý, samozrejme kandidovať mienim, ale kandidatúru oznámim, keď budú vyhlásené voľby," vyhlásil dnes Tibor Mikuš, ktorý je členom novozaloženej strany Nová demokracia. Pri získavaní podpory pre svoju kandidatúru nevylúčil rokovania s ďalšími politickými stranami.
Obvinenia Jureňu, že sa obklopuje ľuďmi bez politického mandátu, označil Mikuš za nezmyselné. "V krajskom parlamente sedia ľudia, ktorí získali priamy mandát od občanov zo svojho volebného obvodu," pripomenul kreovanie župných parlamentov v priamych voľbách.
"Zákon hovorí jasne o tom, aké sú orgány VÚC a to je predseda a zastupiteľstvo. Predsedovi podlieha úrad a predseda má za povinnosť úrad konštituovať tak, aby čo najefektívnejšie plnil všetky úlohy v záujme občana a kraja. To sa v trnavskom kraji deje. V úrade nesedia žiadni politickí nominanti, sedia tam odborníci, ktorí boli vybraní výberovými konaniami," vyhlásil Mikuš.
Na Jureňovu poznámku o "karatistickom klube" reagoval, že jeho žiaci, ktorých pred 20 rokmi učil karate, sú často v občianskom živote veľmi úspešní. "Možno je to prejav určitého komplexu," komentoval Jureňovu kritiku. "Tí, ktorí sú tam so mnou a boli úspešní v karate, sú teraz úspešní manažéri a úspešní politici," pripomenul s tým, že karate učí vytrvalosti a schopnosti ovládať sa.
V súvislosti s Jureňovou poznámkou na margo zdravotníctva v kraji Mikuš uviedol, že poslanca nepovažuje za autoritu v zdravotníckej oblasti. Dodal, že župa pustila do riadenia nemocníc samosprávu, zároveň odpredáva prebytočný majetok a získava späť do nemocníc lukratívne, pôvodne privatizované činnosti. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav