Poslanci odmietli pomoc investorovi

  • Nezaradené
  • 14. apríla 2009, 18:00
  • Autor:Michal Petruška

Peter Lörinc, konateľ spoločnosti Pelor, predstúpil pred poslancov mesta s požiadavkou o dočasný prenájom mestského pozemku, ktorý by po oplotení využil ako stavenisko. Ide o lokalitu pred Centrom voľného času Ahoj, kde má vyrásť dvojica polyfunkčných obytných domov Doppio.

Proti tejto žiadosti sa však vyjadril správca centra odmietavo, nakoľko by sa skrátil dvor pre mládež a sťažila sa požiarna bezpečnosť centra. Rovnako proti schváleniu žiadosti sa vyjadrila aj poslankyňa Iveta Babičová (SDKÚ-DS), ktorá staviteľovi odkázala, aby si prístup k stavbe a zriadenie staveniska riešil na vlastnom pozemku.
Stará trauma
Z diskusie poslancov, ktorí poukázali aj na problém parkovania v lokalite, vyplynula pachuť principiálnej nespokojnosti so samotným zámerom výstavby na dotknutom pozemku v bezprostrednej blízkosti centra Ahoj. Primátor Remo Cicutto sa následne snažil poslancom vysvetliť, že so samotným faktom, že mestský pozemok pred Ahojom predali ich predchodcovia (poslanci v rokoch 1994-1998) súkromnému vlastníkovi, už nič nespravia.
Rovnako to boli podľa Cicuttových slov poslanci, kto schválil územný plán centrálnej mestskej zóny (v roku 2002), ktorý dovoľuje v lokalite stavať. Keďže teda mesto nemá ako výstavbe polyfunkčného objektu zabrániť, odporučil poslancom dohodnúť sa s investorom a vyťažiť zo situácie maximum.
Spoločnosť Pelor totiž ponúkla za prenájom pozemku vrátiť plochu do pôvodného stavu a zrealizovať na nej ďalšie sadové úpravy a vybudovanie parkovacích miest pre zamestnancov centra. Pri samotnom hlasovaní sa však desať poslancov hlasovania zdržalo, kým súhlas vyjadrili deviati a žiadosť investora tak nebola schválená.
Komu pomohli?
„Mesto pripravilo zmluvu s investorom veľmi výhodne pre nás, myslím si preto, že tí, čo hlasovali proti, hlasovali v neprospech mesta Piešťany," povedal primátor po skončení rokovania mestského zastupiteľstva. Rovnako nevidel racionálnosť v rozhodnutí poslancov ani samotný konateľ spoločnosti Pelor Peter Lörinc.
„Tento prenájom mohol byť pre mesto výhodný, pristúpili sme na všetko, čo mestský úrad od nás ako odplatu chcel. My sme kúpili pozemok od súkromného vlastníka, ktorý bol vysporiadaný, a ešte predtým sme si preverili, či sa tam dá stavať to, čo plánujeme.
Všetko bolo v poriadku, začali sme robiť projekty, spravili sme veľa ústupkov aj po vyjadrení pamiatkarov. Dnes máme všetky potrebné vyjadrenia a prebieha územné konanie. Stavať tak chceme čo najskôr, rozhodnutie poslancov stavbe nezabráni, iba ju oddiali a skomplikuje.
Nič z toho nezíska ani mesto, ani deti z centra," povedal Lörinc po hlasovaní poslancov. Stavenisko tak podľa neho nebude jednoliate, ale roztrieštené, čo deti ohrozí viac, ako keby bolo oddelené jedným pevným plotom podľa návrhu spoločnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel