Rozbolel vás zub v piatok večer? Smola…

  • Nezaradené
  • 7. apríla 2009, 10:14
  • Autor:Adriana Drahovská

V minulom čísle novín sa v okienku pre lekára piešťanský stomatológ Daniel Jurga venoval problému zubnej pohotovosti. Táto téma nás zaujala, a tak sme sa rozhodli pozrieť sa problému chýbajúcej pohotovostnej ambulancie tak trochu „na zúbky.“ Ak vás totiž krutá bolesť zuba prepadne počas víkendu a nemáte nadštandardné vzťahy so svojím zubárom, najbližšiu stomatologickú pohotovosť nájdete až v Trenčíne.

Nemocnica zuby nerieši


Do deväťdesiatych rokov minulého storočia mohli pacienti s akútnym problémom vyhľadať pohotovosť v piešťanskej nemocnici. Riaditeľ Nemocnice A. Wintera Peter Ottinger uvádza, že činnosť ambulancie ukončili z ekonomických dôvodov: „Najskôr bola zrušená predĺžená prevádzka do šiestej večer v pracovných dňoch.
K 31. 12. 1999 bola utlmená úplne, teda aj ordinačné hodiny od ôsmej ráno do dvanástej na obed, v sobotu, nedeľu a vo sviatok.“ Podľa riaditeľa je prevádzkovanie ambulancie mimoriadne finančne náročné na materiálno-technické vybavenie a príjmy za ambulantné ošetrenie náklady nepokrývali.
„Riešenie stomatologickej LSPP je výhradne v kompetencii samosprávneho kraja,“ dodáva P. Ottinger, „všeobecné nemocnice môžu zverejniť miesto, rozpisy služieb a ordinačné hodiny na svojich frekventovaných miestach.“

Kraj čaká iniciatívu od zubárov


Hovorca trnavského VÚC Ivan Krajčovič tvrdí, že takéto kompetencie kraj nemá: „Samosprávny kraj vydáva povolenia na činnosť Lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) a tá si potom sama kontroluje činnosť stomatológov.“
Podľa neho ak v Piešťanoch chýba služba zubnej pohotovosti, treba sa opýtať zubárov, prečo ju nechcú prevádzkovať, keď sú to schopní robiť v iných mestách. „Samosprávny kraj to nemôže nariadiť.“
Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej by na každých 400 000 obyvateľov mala pripadať jedna ambulancia zubnej pohotovosti.
Rozpis a počet lekárov nad minimálnu sieť určuje samosprávny kraj. Poskytovanie služby LSPP je však podľa Krajčoviča výsledkom dohovoru medzi samosprávnym krajom a stavovskou organizáciou a iniciatíva by mala vyjsť v prvom rade od lekárov.
Regionálna pobočka Slovenskej komory zubných lekárov sídli v Trnave, k problematike chýbajúcej pohotovosti sa však vyjadriť zatiaľ nechceli. Stanovisko vydajú až po zasadnutí snemu v apríli, kde sa budú zaoberať aj chýbajúcou pohotovosťou v Trnavskom kraji.

Lekári sú za aj proti


Zubná lekárka Oľga Čermáková si myslí, že v Piešťanoch by pohotovosť mala fungovať aspoň počas víkendov. „Asi pred rokom som podpisovala obežník z Trnavského samosprávneho kraja, že súhlasím so službami na pohotovosti,“ uviedla.
Hoci málokedy, stalo sa jej, že kvôli pacientovi s bolesťami musela prísť do ambulancie v sobotu. Zubár Vladimír Klampár tvrdí, že zriadenie ambulancie je len otázkou peňazí. „Povinnosť slúžiť na pohotovosti, ak je v ich okolí zriadená, majú lekári v povolení na činnosť, ktoré im vydáva kraj.“
Kedysi vraj do pohotovostnej ordinácie chodilo veľa ľudí, ale 80 percent neoprávnene. Aj lekár Robert Trojan hovorí, že zubnú pohotovosť často zvyknú zneužívať najmä pacienti so zanedbanými problémami.
Na pohotovosti slúžiť nechce, nie je podľa neho nevyhnutná, a ak štát chce občanom niečo zabezpečiť, mal by to aj zaplatiť. Tvrdí, že o svojich pacientov sa postará.
„Majú na nás telefonický kontakt a v prípade akútneho stavu ich ošetríme aj mimo ordinačných hodín.“ Podľa stomatológa Daniela Jurgu pri dobrom podnikateľskom pláne by pohotovosť nemusela byť stratová, on však takúto službu poskytovať neplánuje.
„Podnikať v zdravotníctve môže dnes hocikto, ak si nájde odborného garanta. Nie všetci lekári však sú ochotní na pohotovosti pracovať. Nikto ich nemôže prinútiť, ak nemajú vhodné podmienky,“ tvrdí. Podľa neho bolo chybou zrušiť fungujúcu pohotovosť v nemocnici.
Zdá sa teda, že každý si bráni „svoju pravdu“. Lekári si myslia, že zriadenie služby je v kompetencii kraja, ten čaká iniciatívu od nich. A pacient? Ako vždy ťahá za kratší koniec a je závislý od ochoty svojho lekára, hoci ošetrenie chrupu napriek poisteniu stojí nemalé peniaze…

V TRENČÍNE TO IDE, AKO JE TO MOŽNÉ?


Trenčiansku pohotovosť prevádzkuje družstvo, ktoré založilo 36 miestnych stomatológov. Jeho predseda MUDr. Ján Sabo nám povedal: „Podľa zákona môže pohotovosť poskytovať len právnická osoba, tak sme založili družstvo, do ktorého vložili lekári po 166 eur (5000 Sk) zo svojich peňazí. Z nich sme vybavili a prevádzkujeme jednu ambulanciu.“
Členovia družstva ošetrujú boľavé zuby počas víkendov a sviatkov od ôsmej do druhej popoludní. Počas pracovných dní vychádza Trenčanom v ústrety viacero ambulancií, kde majú otvorené až do večera a do 22.00 slúži jedna z nich s povolením VÚC-ky ako pohotovostná.
Za ošetrenie na súkromnej pohotovosti zaplatí pacient podľa cenníka. „Niektoré úkony sú hradené poisťovňou, iné si pacient dopláca alebo hradí sám,“ uviedol stomatológ. Podľa neho by však tieto služby mal zabezpečiť štát prostredníctvom vyššieho územného celku.
Na otázku, či lekári ošetria aj pacientov z Piešťan odpovedal, že nemôžu odmietnuť nikoho, kto ide okolo. „Ale je to medvedia služba pre vašich občanov, pretože máte nárok na vlastnú pohotovosť,“ dodal.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana