Centrum mesta zažilo veľkonočné pašiové hry

  • Nezaradené
  • 6. apríla 2009, 10:44
  • Autor:Michal Petruška

Nedeľa s prívlastkom „kvetná“ odštartovala kresťanský veľkonočný týždeň. V kostoloch sa spievali pašiové hry. V centre Piešťan sa však aj hrali. Mládež z jezuitského pastoračného centra pripravila veriacim veľkolepé divadlo.

S nápadom pripraviť veľkonočné pašiové hry ako pouličné divadlo prišiel páter Branislav Beniač, jeden z piatich jezuitov slúžiacich v Piešťanoch. Práve on totiž vedie pastoračné centrum a má na starosti mladých. Režisérsku taktovku držal v ruke Piešťanec Michal Nikodem.
Na starosti mal približne 50 hercov – apoštolov, Ježiša, Máriu, Máriu Magdalénu, farizejov, rímskych vojakov a tiež početný komparz. Hry sa začali poslednou večerou pred kaplnkou Sedembolestnej panny Márie na Teplickej ulici. Po odsúdení Ježiša herci spolu s divákmi absolvovali krížovú cestu po Teplickej ulici až pred kostol Sv. Cyrila a Metoda. Na trávniku v okolí zvonice sa odohrala vrcholná scéna hier – ukrižovanie Ježiša. 


Pátra Branislava Beniača sme požiadali o rozhovor, tu je časť z neho, celý rozhovor nájdete v zajtrajšom vydaní Piešťanského týždňa.
Prečo ste sa rozhodli ísť s projektom do ulíc, na verejnosť?

Chceli sme, aby to bolo evanjelizačné v rámci mesta. Aby sa piešťanské ulice a verejné miesta stali nejakým spôsobom aj posvätnými, kde sa odohráva tento Boží, Ježišov príbeh. Je to také vysunutie liturgie a nášho pastoračného centra, kaplnky a kňazov do ulíc mesta.
Išli ste okolo obchodu Erotic City, ktorý miestnym veriacim prekáža. Aký je váš pohľad na tento problém? Nechceli ste ho využiť a zakomponovať do krížovej cesty?
K problému samotnému – je pozitívne, že ľudia prejavili na obchod názor. Keď sa im to nepáči, tak majú právo to vyjadriť a treba to rešpektovať. Nechcem sa však priamo ku konkrétnemu obchodu vyjadriť, je to otázka možno trochu spolitizovaná alebo lobistická. Na jednej strane je totiž možno veľa iných problémov, ktoré nie sú viditeľné, možno väčších, možno rovnako zlých a ťažkých, nepríjemných. Ale na druhej strane aj toto je problém, ktorý je viditeľný. Nebolo by dobré povedať toto je problém a vrhnúť sa naň a na ostatné zabudnúť a tiež by nebolo dobré zabudnúť na tento. Pokiaľ ide o samotné hry, boli nápady ako obchod využiť. Boli humorné, trošku pichľavé, napríklad bol návrh, aby sa pred ním stretol Ježiš s Máriou Magdalénou, ale nakoniec sme sa preto nerozhodli. Išli sme jednoducho po Teplickej ulici, kde je veľa iných podnikov, kde sa robí možno tiež veľa zlého a nemorálneho.
Atmosféru podujatia vám pomôžu lepšie ako slová priblížiť fotografie Martina Palkoviča a Tomáša Hudcoviča. Martin Palkovič tiež natočil z hier krátke video.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava