V okolí Jaslovských Bohuníc našli 19 uhynutých dravcov

  • Nezaradené
  • 20. marca 2009, 14:28
  • Autor:Michal Petruška

Na poliach v okolí Jaslovských Bohuníc našli ochranári 19 uhynutých dravcov. V ich blízkosti sa vždy našiel aj mŕtvy holub, ktorý mohol byť otrávenou návnadou.

Podľa Viliama Kleschta, riaditeľa regionálneho centra Štátnej ochrany prírody v Modre, je nájdených uhynutých vtákov zatiaľ 19. "V 16 prípadoch ide o myšiakov lesných, v jednom o myšiaka severského a v dvoch prípadoch o sokolov rárohov. Naši ľudia však naďalej prehľadávajú terén a zisťujú či ubynulo viac dravcov," povedal Klescht pre Piešťanský týždeň.
Podľa Viliama Kleschta boli mŕtve dravce otrávené jedom. Presný spôsob zistí polícia, ktorá vec vyšetruje. "Pri mŕtvych dravcoch sme vždy našli mŕtveho holuba, mohlo ísť o návnadu," hovorí Klescht.
Na úhyn dravcov prišli ochranári vo štvrtok, odvtedy sú v teréne. Spoločenská škoda na doteraz nájdených mŕtvych vtákov dosahuje sumu 18 000 eur (540 000 korún). Jeden sokol rároh má totiž hodnotu 100 tisíc korún a myšiak 20 tisíc korún.
Hoci k úhynu dravých vtákov po skonzumovaní otráveného mäsa podľa Viliama Kleschta z času na čas dochádza, prípad takýchto rozmerov však doteraz nezaregistrovali.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava