Podstatou fotoobrazov sú svetlo a láska

  • Nezaradené
  • 14. marca 2009, 11:42
  • Autor:

Výstavu „FOTOgrafia a FOTOgrafika 1999-2009″ umelca Jána Hladíka zo Zohora, ktorá sa niesla v duchu cezhraničnej spolupráce troch regiónov – Záhoria, južnej Moravy a Dolného Rakúska – otvoril v sobotu popoludní v galérii Fontána eurokomisár Ján Figeľ.

Člen Európskej komisie pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež hovoril o tom, že nielen Európa nám, ale aj my Európe máme čo ponúknuť. Dokazujú to i prezentácie našich umelcov v Bruseli a jedným z príkladov je Ján Hladík, ktorý vkladá do svojich diel srdce i blízkosť.
„Podstatou jeho obrazov sú svetlo a láska," povedal eurokomisár. Podľa kurátora výstavy Františka Tomíka J. Hladík začínal ako fotograf, potom prešiel na grafiku a v jeho tvorbe sa obe techniky prelínajú. „Na výstave prezentuje tri rôzne polohy.
Jednou je projekt UNESCO, ktorý predstavuje fragmenty pamiatok Slovenska. Ďalší cyklus tvorí Záhorie s detailmi lesa či zrúcanín a tretia kolekcia predstavuje umelcovu voľnú tvorbu ako vrchol jeho maliarskeho prejavu. Všetky vystavené diela vznikli ako fotografie a dotvoril ich do grafickej podoby. Z diaľky vyzerajú ako fotografia a zblízka nadobúdajú kontúry grafiky," uviedol.
Sám autor na výstave privítal aj zástupcov spomenutých regiónov a podotkol, že ich spolupráca začala ešte v roku 1990, keď sa na radnici v rakúskom mestečku Marchegg stretli dvaja umelci a napriek jazykovej a kultúrnej bariére si porozumeli. Atmosféru vernisáže podfarbil Vivaldi v podaní huslistu Petra Uličného. Výstavu fotoobrazov si môžete pozrieť vo Fontáne do 21. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín