Anaboliká sú vo fitnesscentrách realitou

  • Nezaradené
  • 6. marca 2009, 21:20
  • Autor:Michal Petruška

Keď sme v predošlom čísle priniesli prehľad piešťanských fitnesscentier, netušil som, že bude mať pokračovanie. V pondelok sa však v kine Fontána zišli lekári, športovci, policajti aj pedagógovia na prezentácii projektu Play true – Ži pravdivo, neklam sám seba.

Ten je zameraný na tínedžerov túžiacich po postave Ramba, pre ktorú často obetujú nielen peniaze, ale aj zdravie. O tom, že ide o tému, ktorá sa týka mladých bez rozdielu v ich výkonnosti, ma presvedčil športový lekár Pavel Malovič.
Na naivnú otázku, kde sa mladý človek môže stretnúť so zakázanými anabolickými steroidmi, mi totiž stroho poradil, aby som si išiel zacvičiť do fitnescentra a po skončení ešte chvíľu len tak postával pri dverách… ponuky vraj prídu samy. Uf, uf…

Rambo za dva mesiace


Anabolické steroidy asi najviac preslávil pred 20. rokmi americký šprintér Ben Johnson. Niekto si viac pamätá jeho slzy, keď musel vrátiť zlatú medailu, a niekto jeho postavu obra. „Ben Johnson bral asi 120 miligramov stanazolu, teda lieku, ktorý užívajú starí ľudia v objemoch asi 20 miligramov.

Dnešní chlapci berú 3200 miligramov tejto látky denne," začína svoje rozprávanie Jaroslav Malchárek, autor projektu Play true. „Pri takomto užívaní nastáva takmer okamžitý pocit nárastu sily, už o mesiac je viditeľný pokrok v objeme svalovej hmoty. Díler navyše predáva spolu s anabolikami aj hormóny, ktoré prekrývajú vedľajšie účinky steroidov. Ide o stratu pigmentu, vypadávanie vlasov, poškodenie pečene, obličiek, impotenciu, únavu, nervozitu, zmeny nálad a agresivitu. Nastáva takzvané steroidové šialenstvo," dopĺňa Pavel Malovič, odborný garant projektu.

Lieky pre dobytok a kone


Nejde o preháňanie a zbytočné obavy, potvrdzuje Daniel Medo, majster sveta vo fitness a kondičný tréner: „Trend záujmu o tieto látky je stúpajúci. Aj mňa sa na ne často chlapci v posilňovni pýtajú. Vždy im poviem, že robia chybu. Svaly získané touto cestou nie sú také pekné ako nadobudnuté prirodzenou cestou a ich postava pripomína skôr napuchnutý balón ako kulturistu."

Výpoveď dílera z filmu, ktorý je súčasťou projektu, je však jednoznačná: ľudia to chcú, a sú ochotní obetovať tisíce korún. Ide totiž o rešpekt, ktorý nositeľ svaloviny dokáže vzbudiť. Skutočnosť, že je to vďaka liekom určeným pre dobytok či kone alebo látkam, ktoré doteraz ani neboli testované, zostane často skrytá aj pred ním samotným.

Dozvie sa to až pri následných zdravotných problémoch, keď ho krv v moči či pichanie v obličkách doženie do nemocnice. Spravidla je to ten lepší prípad. Mnohí „rambovia" totiž pod vplyvom steroidov nezvládnu svoju agresivitu a ublížia často aj najbližším príbuzným. Kto film uvidí, anabolikám zrejme odolá, ide len o to, aby si ho mladí pozreli. ((image 1:right))

Povolené doplnky výživy – tiež opatrne


Aký je rozdiel medzi zakázanými látkami a tými, ktoré si bežne kúpite v predajni s doplnkovou výživou pre športovcov? Zašiel som sa spýtať do predajne Olympia na Dlhej ulici k manželom Kásovcom, ktorí od roku 1990 v tejto oblasti podnikajú. Obaja bývalí aktívni športovci, kajakári, sú v brandži s výživovými doplnkami doma.

Sami ich totiž aj vyrábajú. „Naše produkty sa v podstate dajú rozdeliť na dve skupiny, podľa toho či sú určené na rýchle doplnenie energie alebo dlhodobejší rast svalov. Vo výrobkoch prvého druhu prevažujú uhľohydráty, v druhom bielkoviny a všetky majú certifikát ministerstva zdravotníctva," hovorí Alexander Kása, niekdajší tréner a funkcionár piešťanského kanoistického klubu.


Podľa jeho manželky Edity majú záujem o doplnky k výžive najmä kulturisti. „Kulturisti tvoria možno 50 percent našich zákazníkov, potom sú tu rovnomerne zastúpené športy ako hokej, plávanie, cyklistika a vodné športy," hovorí. Najväčší záujem, pokiaľ ide o vekové kategórie, je medzi stredoškolákmi, chodia však aj mladší. Na moju otázku, či si môžu prehnanou konzumáciou ponúkaných produktov ublížiť, odpovedá znovu Alexander Kása: „Ublížiť si nemôžu, ak aj zoberú väčšiu dávku, telo to neprijme a vylúči napríklad nadbytočnú bielkovinu von."

Vyplachovali mu žalúdok


Patrik Valo, absolvent Fakulty telesnej výchovy a športu Karlovej univerzity v Prahe a zástupca talianskej firmy Enervit, ktorej výživové doplnky predáva už osem rokov, je však pri rovnakej otázke opatrnejší. „Pri predávkovaní organizmu, napríklad bielkovinovými substrátmi, to nie je s vylučovaním nadbytočných bielkovín také jednoduché.

Sprievodným javom pri metabolizme bielkovín je tvorba močoviny, ktorá v nadmernom množstve organizmu škodí. Nadmerný príjem bielkovín určite neprispieva k správnemu, vyváženému metabolizmu, čo môže u senzitívnejších športovcov vyvolať rôzne zdravotné problémy. V spojitosti s bielkovinami okrem zvýšenej tvorby močoviny hrozí aj proteinuria (výskyt bielkovín v moči) a vznik množstva ďalších katabolitov (odpadových produktov pri metabolizme)," hovorí. Patrik Valo, ktorý o zdravej výžive prednáša mnohým športovcom, tvrdí, že podstatné je pamätať na to, že výživové doplnky sú v prvom rade doplnkami. Základom má byť vždy pestrá strava.

„Poznám chlapcov, ktorí začali byť psychicky závislí na doplnkoch výživy, užívajú ich aj šesťkrát denne a na normálnu pestrú stravu im nezostane ani priestor. To je úplne pomýlené. Najhoršie je, keď si prečítajú v časopise, čo užíva nejaký kulturista a hneď to skúšajú sami na sebe. To, že ten kulturista je pod stálym dohľadom lekára a má pravidelné odbery krvi, už pritom spravidla napísané nebýva. Často sú to informácie vybrané z kontextu celého článku," upozorňuje na riziká.
Z vlastnej skúsenosti Patrik Valo pozná aj prípad kulturistu, ktorému museli opakovane vyplachovať žalúdok, nakoľko si „doplnkami výživy" vážne poškodil organizmus. „Doplnky výživy majú nezastupiteľné miesto vo vrcholovom a kondičnom športe, ale žiaden športovec by podľa neho nemal jesť doplnky výživy bez toho, aby sa poradil so športovým lekárom či odborníkom na výživu a všetky prípravky konzultoval s ním," dodáva P. Valo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek