Na Bezovci sa bude lyžovať ešte tri týždne

  • Nezaradené
  • 28. februára 2009, 17:32
  • Autor:V. Dusíková

Tohtoročné jarné prázdniny sa vyznávačom bieleho športu vydarili. Na všetkých svahoch lyžiarskeho strediska Ski Bezovec bolo od pondelka do nedele denne asi tisíc lyžiarov a snowboardistov. „Od pondelka do stredy lyžovali na dvestovke, tristovke aj šesťstovke dovolenkári a prázdninujúci školáci z Galanty, Šale, Bratislavy, Piešťan i Nového mesta nad Váhom, hoci v poslednom zo spomínaných miest ešte jarné prázdniny neboli.

 Od štvrtka 19. februára sa už lyžovalo aj na päťstometrovom svahu," upresnil nám prevádzkovateľ strediska Rasťo Martančík. „Každý deň sa tu z oblohy sypal sneh a v noci sme k prírodnému pridali aj umelý."
Podľa vývinu počasia Martančík predpokladá, že naplno sa bude na Bezovci lyžovať ešte dva, tri týždne. „Stretávam sa s ľuďmi, ktorí sa sem vyvezú, aby sa nadýchali čerstvého vzduchu a poprechádzali po lese. A keď zbadajú lyžiarov, čudujú sa, že tu je sneh, hoci dolu je napríklad len blato. A potom ľutujú, že si nevzali lyže, pritom stačí sledovať len aktuálne spravodajstvo."
Sezóna na Bezovci bola tohto roku vydarená. Počas zimy tu zaznamenali len dva väčšie odmäky. „ Ale ani vtedy sneh zo svahu nezmizol úplne. Keď nebol prírodný, zasnežovali sme umelým ."
Na otázku, ko ľko ú razov počas tejto sezóny zaznamenali, Rastislav Martančík hovorí, že „lekár, ktorý je na príjme cez vysielačku, ošetroval dva väčšie úrazy lyžiarov. Oveľa viac ich ale bolo medzi sánkarmi a bobis-tami, ktorí sa aj napriek zákazu spúšťajú z kopca medzi lyžiarmi.
Myslím si, že vážne úrazy vo vysokohorských lyžiarskych strediskách , keď lyžiar narazí do snehového dela, sú spôsobené tým, že jazdia príliš rýchlo. Svahy sú upravené ratrakmi, bez väčších bubnov, ktoré v minulosti spomaľovali lyžovanie.
Výstroj športovcov je veľmi kvalitný a mnohí precenia svoje sily alebo podcenia riziko úrazu." Dobrý príklad by sme našli Rakúsku. „V Alpách lyžuje až 80 percent lyžiarov s prilbou na hlave a korytnačkou na chrbte. U nás prilbu vidno len kde-tu. Pritom ak porovnáme ceny lyží a ochranných prostriedkov, je to pri desaťtisícových lyžiach len pätina nákladov, ktorú treba investovať do prevencie," upozorňuje Martančík.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava