Odmietnutie investície je hazardom

  • Nezaradené
  • 24. februára 2009, 11:05
  • Autor:Michal Petruška

Po skončení rokovania mestského zastupiteľstva sme oslovili primátora mesta Rema Cicutta. Zaujímalo nás, ako hodnotí rozhodnutie poslancov odmietnuť sa zaoberať návrhom OBI a zamyslieť sa nad prípadnou zmenou územného plánu.

Ako hodnotíte rozhodnutie poslancov?
– Myslím si, že poslanci dnes s plnou vážnosťou zvažovali, čo robili a nesú plnú zodpovednosť za to, ako rozhodli. Je to ich výhradná kompetencia. Ja nemám právo rozhodovať o tejto veci. Keby som však ja bol poslancom, určite by som rozhodol v prospech vybudovania tohto obchodného centra.
Odmietnuť 600-miliónovú investíciu na území mesta v období finančnej krízy, keď sa hľadá každé pracovné miesto, je hazard obrovského rozsahu. Projekt považujem za dobrý a odmietnuť ho nebolo správne. Priestor bude raz zastavaný z dôvodu napojenia na južné premostenie a táto plocha je už dnes ideálna pre obchody a
služby.
Už po rokovaní mestskej rady, kde tento návrh neprešiel, bolo zrejmé, že návrh bude mať problémy. Zaangažovali ste sa do diskusie s poslancami o tejto veci?
–  Nepostupoval som týmto spôsobom, pretože hneď po zasadnutí mestskej rady som zachytil signály, že som osobne v projekte zainteresovaný, predovšetkým finančne, čo sa ma hlboko dotklo.
Záležitosť rozhodovať o tom, je v absolútnej kompetencii poslancov, je to otázka pre poslanecké kluby, ktoré by mali realizovať svoje volebné programy, pretože každý jeden poslanec, resp. politická strana má vo svojom programe vytváranie pracovných miest, takže by sa to malo napĺňať.
Hlavným dôvodom poslancov, ktorí hlasovali proti, bol argument, že z územného plánu sa nemá robiť trhací kalendár. Nemajú pravdu?
–  V posledných šiestich rokoch, čo som primátorom, sa územný plán menil viackrát. Územný plán nepovažujem za absolútnu dogmu, hlavne z dôvodu, že žijeme veľmi progresívne a rýchlo. Poslanci, ktorí zamietli túto zmenu, hlasovali za viaceré zmeny územného plánu, a to nie drobné, ale obrovské.
V minimálne dvoch prípadoch išlo o poľnohospodárske plochy v južnej časti mesta na území bývalých sadov školského majetku v rozsahu 60-70 ha, čím sa spustil mechanizmus zmien územného plánu. V druhom prípade išlo o logistické centrum nie veľmi vzdialené od pozemku OBI. Takže tu vzniká obrovský otáznik, prečo poslanci tentoraz hlasovali proti.
Viacerí poslanci argumentovali, že výhodnejšou lokalitou by boli staré Piešťany, pretože práve tam chýba občianska vybavenosť. Nesúhlasíte?
– Myslím si, že staré Piešťany nepotrebujú obchod takéhoto typu, naopak potrebujú potravinové reťazce. Na dobrý obchod treba vysokú koncentráciu ľudí i dobrú dopravnú infraštruktúru a tá v starých Piešťanoch chýba. Pripomína mi to situáciu, keď malé dieťa závidí druhému hračku, ktorú nemá. Staré Piešťany majú, podobne ako Floreát a sídlisko Heinola, iný veľký benefit, a to je pokojné prostredie bez ruchu zásobovacích áut a kupujúcich.
Kedy sa otázka výstavby OBI môže znovu otvoriť?
– Podľa vyjadrenia zástupcov spoločnosti OBI, hneď na zastupiteľstve, budú sa opäť snažiť o zmeny územného plánu v tejto lokalite. Je tu však rokovací poriadok a podľa neho budú musieť nastať závažné skutočnosti na to, aby sa vec opäť prerokovala. Prvou môže byť zvýšená potreba vytvárania pracovných miest. Dopady nezamestnanosti budú z mesiaca na mesiac narastať. Ja osobne budem bojovať za vytvorenie hoci aj jedného pracovného miesta.
Bude sa radnica angažovať v tom, aby spoločnosť OBI uspela?
– Ak budú mať stále záujem, tak ich budeme otvorene podporovať. Budem komunikovať s tými najdôležitejšími v tejto veci a to sú poslanci. Manželka zakladateľa a spolumajiteľa OBI pochádza z Piešťan, preto si naše mesto vybrali, je v tom teda aj istá emocionálna zaangažovanosť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav