Vrbovská synagóga – stále na slepej koľaji

  • Nezaradené
  • 12. februára 2009, 12:02
  • Autor:Eva Bereczová

Významnú kultúrnu pamiatku mesta Vrbové – židovskú synagógu – chce zachrániť novozaložená nadácia. Nadácia synagóga Vrbové od októbra minulého roka zhromažďuje finančné prostriedky, ktoré majú firme Royal Garden pomôcť odkúpiť zostávajúce časti synagógy a zrekonštruovať aspoň vonkajšiu časť tejto pamiatky.

Zakladateľom nadácie je Michael Joseph Karban, ktorý zastupuje aj firmu Royal Garden. Tá v roku 2006 získala od mesta polovičný vlastnícky podiel synagógy. Podnikateľ Karban totiž sľúbil investovať do opravy budovy 1 660 000 eur (50 mil. korún).
Aj preto mesto predalo svoj podiel za symbolické 3 eurá (100 Sk). Druhú polovicu budovy mala firma odkúpiť od potomkov podnikateľa Dezidera Hačka, ktorí štyri osminy synagógy reštituovali. Doteraz však nebola kúpno-predajná zmluva podpísaná.

„Komunikácia s firmou Royal Garden je komplikovaná, na moje e-maily často neodpovedali, v poslednom čase sa s nimi už ani nepokúšam komunikovať," hovorí Ján Bábik, vnuk druhej manželky Dezidera Hačka, ktorý vlastní jednu osminu synagógy. Podobnú skúsenosť sme mali pri snahe skontaktovať sa s podnikateľom Karbanom aj my.
Telefón nám nedvíhal, prípadne ho rýchlo položil. Ani od Jána Bábika, ani od Michaela Karbana sme sa nedozvedeli, akú sumu Nadácia synagóga vlastne potrebuje na vyplatenie súkromných vlastníkov. Podľa našich informácií má ísť o približne 33 000 eur (1 000 000 Sk).
„Túto sumu ani nepotvrdzujem, ani nevyvraciam. Suma, ktorú požadujeme, je minimálna vzhľadom na to, koľko financií prisľúbil podnikateľ Karban preinvestovať pri rekonštrukcii," reaguje Ján Bábik. Ak je spomenutá suma reálna, vyvstáva logická otázka, prečo má firma s miliónovými plánmi na rekonštrukciu problém odkúpiť spomínané podiely, aby s prácami mohla vôbec začať?
Odpovedá Matúš Šoltes, prvý správca Nadácie synagóga Vrbové: „S myšlienkou zapojiť sa do rekonštrukcie synagógy vo Vrbovom nás oslovila tretia strana. Zdá sa, že sme boli oklamaní. Človek, ktorý sa zaviazal získať potrebné peniaze, sa po odkúpení časti synagógy odmlčal a prestal s nami komunikovať." Investícia sa pritom podľa Matúša Šoltesa má naozaj pohybovať v rozmedzí od 1 660 000 do 3 332 000 eur (od 50 do 100 miliónov korún).
Na to, aby spoločnosť Michaela Karbana splnila záväzok vyplývajúci zo zmluvy s mestom Vrbové, má už len jeden kalendárny rok. Ak nebude synagóga zrekonštruovaná do 31. decembra 2009, mesto môže od zmluvy o predaji odstúpiť. Primátor Vrbového Ivan Borovský však túto možnosť nepovažuje za najšťastnejšie riešenie.
Mesto totiž na opravu pamiatky nemá potrebné financie. Prispejú teda Vrbovčania nadácii, ktorá nevie povedať ani to, koľko peňazí vôbec potrebuje na vykúpenie podielov súkromných vlastníkov, aby sa rekonštrukcia mohla začať?

Pamiatkovo chránených synagóg je na Slovensku 33 a len štyri slúžia pôvodnému účelu. Synagóga vo Vrbovom je považovaná za jednu z najkrajších, je kultovou stavbou židovských náboženských obcí poslednej štvrtiny 19. storočia.
Postavili ju v rokoch 1882-1883 v maurskom slohu. Židia vtedy tvorili asi tretinu obyvateľstva Vrbového. Od roku 1942 neslúži na náboženské účely. Najskôr v nej bol umiestnený sklad obilia a neskôr výrobkov podniku Trikota. Odvtedy, s výnimkou čiastočnej rekonštrukcie na prelome 80. a 90. rokov, chátra.
KTO JE KTO?

Potomkovia podnikateľa Dezidera Hačka – Podnikateľ Hačko získal synagógu od židovskej náboženskej obce po druhej svetovej vojne. Budovu plánoval asanovať a rozšíriť svoje prevádzky. Po nástupe socializmu však synagógu znárodnil štát. Po roku 1989 budovu čiastočne reštituovali jeho potomkovia. Dnes vlastnia štyri osminy vlastníckeho podielu synagógy.
Michael Joseph Karban – izraelský podnikateľ, ktorého matka kedysi žila v Piešťanoch a vo Vrbovom, na Slovensku zastupuje izraelský kapitál, najmä finančnú skupinu Menorah z Haify.
Okrem iného je šéfom predstavenstva developerskej spoločnosti Global-ZA, ktorá buduje v Žiline rezidenčný komplex bytov Amfiteater, takisto je konateľom spoločnosti Noavista, ktorá má rekonštruovať bývalú školu na Lazaretskej ulici v Bratislave.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava