Monika Matejková: Viera pri rakovine pomáha

  • Nezaradené
  • 3. februára 2009, 11:09
  • Autor:Adriana Drahovská

Vo väčšine z nás slovo rakovina vyvoláva strach. Ak sa s ňou stretneme zoči-voči, zaskočí nás, spôsobí šok a prevráti život pacienta i jeho okolia naruby.

Pre lekárku Moniku Matejkovú z Piešťan znamená každodennú realitu a povolanie, ktoré si vybrala ako celoživotné poslanie. Od roku 1997 pracovala na onkológii v trnavskej nemocnici a od minulého roku vedie vlastnú ambulanciu na Banke. Požiadala som ju o rozhovor a spoločne sme sa pokúsili tabu o tomto ochorení čiastočne prelomiť.
Prečo ste sa rozhodli liečiť pacientov s rakovinou?
– Kým som sa dostala na medicínu, dva roky som pracovala v Prahe na onkológii a uvedomila som si, že títo pacienti sú iní, že medzi nimi a lekárom vzniká veľmi blízky vzťah. Oslovilo ma to a rozhodla som sa urobiť si atestáciu práve v tomto odbore.
Znamená táto choroba rozsudok smrti? Prečo sa jej tak veľmi bojíme?
– Možno to bude vyzerať necitlivo, ale smrť je súčasťou života. Máme však strach z umierania, z bolesti. Začínala som na internom oddelení nemocnice v Považskej Bystrici, kde ležali nevyliečiteľne chorí s cirhózami pečene, ľudia, ktorým zlyhávalo srdce po opakovaných infarktoch a ich záchrana bola veľmi ťažká. Oveľa viac pacientov dnes zomiera na kardiovaskulárne ochorenia, ale k nim nemáme taký úzkostlivý, či ustráchaný vzťah. Možno aj preto, že rakovina postihuje mladých ľudí i deti. Pri liečbe je dôležitá najmä jej včasná diagnostika. Ak nádor operuje kvalitný tím špecialistov a zaistí pacienta chemoterapiou, ktorá zlikviduje eventuálne mikrometastázy (tie nemusia byť zachytiteľné súčasnou technikou), šanca na zvládnutie choroby býva veľká.
Posledných pár rokov sa mi zdá, že neexistuje človek, ktorý by sa s rakovinou nestretol. Nie je nádorových ochorení stále viac?
– Áno, presné štatistiky z nášho regiónu vám nepoviem, ale počet chorých všeobecne rastie.
Aké vekové kategórie a ktoré orgány sú najviac ohrozené?
– K nám chodia najčastejšie pacienti vo veku okolo 55 až 65 rokov. Často sa u nich vyskytuje rakovina hrubého čreva a konečníka, prsníka, pľúc a orgánov tráviacej sústavy. Niektoré diagnózy ako leukémie, lymfómy, nádory krčka maternice či semenníkov sú sledované centrálne na špecializovaných pracoviskách ako Národný onkologický ústav alebo Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave.
Existujú nejaké dedičné či iné dispozície?
– Vznik choroby je multifaktoriálny, priame príčiny nepoznáme. Napríklad u určitých typov karcinómov prsníka existujú genetické odchýlky a dedičná náchylnosť sa preukázala aj u rakoviny hrubého čreva. Nebezpečnou môže byť aj polypóza hrubého čreva či neliečená celiakia.
Spomenuli ste včasnú diagnostiku, ale rakovina v počiatočnom štádiu nebolí, ako sa dá spoznať?
– Áno, v tom je nebezpečná, že často na ňu prídeme, až keď je v pokročilejšom štádiu. Preto netreba podceňovať akúkoľvek zmenu nášho celkového stavu: chudnutie, zvýšené potenie, nevysvetliteľná únava, poruchy chuti do jedla, problémy s trávením, nafukovanie, krv v stolici, zmeny v pravidelnosti vyprázdňovania či zmeny charakteru stolice, hrčky na prsníkoch či dlhotrvajúci kašeľ. Pacienti si často spätne uvedomia, že zaznamenali nejaké zmeny, ale neprikladali im význam. Dôležité je samovyšetrenie prsníkov raz za mesiac, pravidelné preventívne vyšetrenia gynekologické u žien, urologické u mužov. Pri odhalení včasného štádia choroby tráviaceho traktu pomáha i test na skryté krvácanie, ktorý môže pacientovi urobiť všeobecný lekár.
Obavy vyvoláva aj spomínaná chemoterapia, vraj po nej pacientom býva veľmi zle, vypadajú im vlasy…
– Vedľajšie účinky chemoterapie závisia od typu liekov. Keď aj pacientom vypadajú vlasy, po liečbe či počas nej opäť narastú. Chorí si často myslia, že ak im je zle, patrí to k terapii, ale dnes už máme možnosti, ako tieto problémy vyriešiť. Nezvládnuteľné zvracanie preto býva len ojedinelé. Predovšetkým treba o všetkých ťažkostiach spojených s liečbou hovoriť s lekárom. Vzájomná dôvera medzi ošetrujúcim personálom a pacientom tu hrá veľkú úlohu. Tiež vývoj liekov stále pokračuje, pred desiatimi rokmi sme mali len jeden prípravok na liečbu karcinómu hrubého čreva, dnes už ich máme na výber niekoľko. Pri neznášanlivosti jedného druhu alebo jeho neúčinnosti môžeme podať iný. Dnešným trendom začína byť veľmi účinná liečba takzvane „šitá na mieru" pacienta s konkrétnym typom nádorového ochorenia. Máva menej nežiaducich účinkov.
Dá sa teda rakovina vyliečiť?
– Rakovina sa vyliečiť dá, ak sa zachytí v skorom štádiu a nejde o mimoriadne agresívny typ. Sú ochorenia, u ktorých je šanca na vyliečenie vysoká i v pokročilejšom štádiu – napríklad lymfatických uzlín, semenníkov. Každý onkologický pacient však musí byť doživotne sledovaný. To znamená, že po vyliečení minimálne raz za rok absolvuje prehliadku u odborného lekára. Ak sa do piatich rokov od ukončenia liečby rakovina nevráti, výrazne klesá predpoklad jej ďalšieho prepuknutia.
Stretli ste sa počas svojej praxe aj s nejakým zázračným uzdravením bez liekov? Pomáha podľa vás viera, bylinky, aloe vera či iné „nechemické" prípravky?
– Mala som pacientku, ktorej zmizol nádor žalúdka bez našej liečby, ale v zdravotníckej literatúre sú popísané určité druhy karcinómov žalúdka, ktoré majú tendenciu samovoľne sa stratiť. Nemôžem preto povedať, že išlo o zázrak, keďže bol z medicínskeho pohľadu vysvetliteľný. Viera pomáha ovplyvniť priebeh choroby alebo urýchliť uzdravovací proces. Niektoré vitamíny či výživové doplnky zasa dokážu podporiť detoxikáciu organizmu alebo slúžia na povzbudenie imunitného systému. Ich užívanie by som ale odporúčala konzultovať s lekárom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav