Mestská rada nechce mať OBI na poli

  • Nezaradené
  • 3. februára 2009, 11:03
  • Autor:Michal Petruška

Celoeurópsky predajca stavebných materiálov a potrieb pre remeselníkov a domácich majstrov OBI plánuje vybudovať jednu zo svojich predajní aj v Piešťanoch. Mestská rada sa v utorok 20. januára zaoberala žiadosťou nemeckej spoločnosti OBI zmeniť územný plán mesta v lokalite za autobazárom pri kruhovom objazde pri Tescu.

Práve na tomto mieste by totiž mala vzniknúť nová predajňa. Spoločnosť OBI v lokalite vlastní viacero pozemkov, no tie sú v územnom pláne mesta vedené ako orná pôda. Spoločnosť preto požiadala o zmenu územného plánu. Chce, aby sa lokalita zmenila na „plochy občianskej vybavenosti", čo by umožnilo stavbu predajne. Mestská rada v tom však vidí problém a poslancom neodporúča žiadosť schváliť.

Kto je proti a prečo?


Štyria zo siedmich členov rady sa zdržali hlasovania, materiál nebol schválený. Jedným z tých, ktorí žiadosť OBI podporili, je viceprimátor Timotej Miština (KDH). „V preklasifikovaní pôdy nevidím problém, i tak je v lokalite sucho a bez zavlažovania sa tam nič neurodí. Navyše, v predajni tohto typu vidíme pre Piešťancov pozitívum. Okrem mňa však za návrh hlasovali len poslanci Eva Wernerová (Strana zelených) a Jozef Beňačka (nezávislý)," hovorí predseda mestskej rady Timotej Miština. Naopak, hlasovania sa zdržali Jana Bartošová (SDKÚ-DS), Iveta Babičová (SDKÚ-DS), Mária Beňová (Smer-SD) a Eva Kolláriková (Smer-SD).

Nepodporiť žiadosť OBI odporúčajú kolegom mestským poslancom najmä z dvoch dôvodov. Prvým je nevyjasnené trasovanie južného obchvatu mesta. „Nemôžem hlasovať za zmenu územného plánu, pokiaľ neviem, či cez dotknuté pozemky nepôjde južný obchvat. Ak totiž túto pôdu zmeníme na stavebné parcely a budeme ju musieť potom vykúpiť, finančne na tom stratíme, jej cena totiž stúpne," hovorí Iveta Babičová. „Aj preto som zaslala na Trnavský samosprávny kraj žiadosť, aby sa čím skôr vyjadrili k štúdii premostenia, nech vieme, s čím môžeme počítať," dopĺňa.

Druhý argument pridáva Jana Bartošová: „V záujme mesta je nezastavať ornú pôdu. V meste máme plochy, ktoré majú slúžiť občianskej vybavenosti, a nie sú využité. Napríklad areál niekdajšej Chirany alebo Tvorby. Extravilán si ponechajme ako rezervu, keď už v meste naozaj nebudeme mať miesto." V otázke, či sa veľkopredajňa typu OBI, ktorú možno prirovnať k predajniam Metro či Baumax, hodí na vyťažené cesty v nie najlepšom stave, akými Bratislavská a Vrbovská cesta, sú, poslankyňa Bartošová problém nevidí.

Šéfka územnej správy problém nemá


Vedúca referátu územnej správy mesta Jana Vítková nevidí v plánoch a žiadosti OBI problém. „Z nášho pohľadu je žiadosť spoločnosti OBI logická a nemá chybu. Investor však musí zvážiť, že práve v tejto lokalite má byť preložená Krajinská cesta v náväznosti na južný obchvat mesta. Táto zmena však ešte nie je naprojektovaná, no upozornili sme ho na to," hovorí Jana Vítková. Vedúca referátu nám tiež potvrdila, že existujú úvahy o presmerovaní plánov spoločnosti OBI do iných lokalít. Nechcela však predbiehať samotné rokovanie mestského zastupiteľstva, kde sa o nich bude zrejme diskutovať.

Samotná spoločnosť OBI úvahy o novej predajni v Piešťanoch nekomentuje. „Z dôvodu silnej konkurencie o svojich expanzných zámeroch nehovoríme. Všetko sa včas dozviete, " povedala nám marketingová manažérka OBI Zlata Ulrichová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava