Ornitológovia narátali 19 druhov vtákov

  • Nezaradené
  • 20. januára 2009, 10:38
  • Autor:Michal Petruška

Počas víkendu 17.- 18 januára sa aj piešťanskí ornitológovia zapojili do medzinárodného projektu zimného sčítania vtákov. V mrazivé ráno som pri Ratnovskej zátoke Sĺňavy zastihol MUDr. Pavla Kaňuščáka, ako s veľkým vojenským ďalekohľadom upevneným na trojnožke prečesáva zamrznutú vodnú hladinu nádrže.

„Na Sĺňave teraz veľa vtáctva nie je, pretože je zamrznutá. Všetko sa zdržuje skôr pri tečúcej vode,“ boli jeho prvé slová, ktorými ma privítal. Ponad Sĺňavu prelietali len dvojice či trojice kormoránov mieriace na sever, teda, tam kde Váh tečie rýchlejšie a nie je zamrznutý. „Kormoránov sme počítali pri Sĺňave od 15:00 do 17:00. za túto dobu preletelo ponad priehradu iba 24 exemplárov. Celkovo som počas soboty a nedele zistil 19 druhov vtákov, v celkovom počte 1775 exemplárov.


Najpočetnejším druhom bola divá kačica (1144 ks). Najzaujímavejším spozorovaným vtákom bol samček kačice chochlačky bielookej, zaujímavý tiež bol výskyt dvoch labutí spevavých na Obtokovom ramene Vahu, či  výskyt močiarnice mekotavej a kalužiaka perlavého a na ratnovskom rigoli,“ zhodnotil v pondelok na obed MUDr. Pavel Kanuščák svoj monitoring.


Obľúbeným zimoviskom vtákov je na Sĺňave popri Vtáčom ostrove aj Výsadba. Ornitológ Štefan Šiška, ktorý sa o areál stará hovorí, že zo zimujúcich druhov tu možno spozorovať červienku obyčajnú, vrchárku modrú, orieška obyčajného, stehlíka obyčajného či čížika. „Občas sem zaletí aj myšiak hôrny, či jastrab krahulec, tie sa však viac zdržujú na poliach v okolí,“ hovorí.
V polovici februára poskytne Výsadba útočište prvým ťahom škovránkov, strnádok či holubom hrivnákom, ktoré sa budú vracať z juhu na sever a budú si potrebovať odpočinúť. „Zdržia sa tu možno noc, možno aj dva dni. Je možné, že priletia už aj prvé čajky a havrany, podľa toho aká bude zima. V marci sa v kríkoch a šáchorí už uhniezdia prvé červienky, penice, kolibkárici či kúdelníčky,“ prezradil o našom vtáčom kráľovstve Štefan Šiška.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav