Šipkovec a Holeška určujú hranice

  • Nezaradené
  • 8. januára 2009, 17:17
  • Autor:(vd)

Často sa v textoch o génioch z Kriaku spomína Šipkovec – stred sveta a vesmíru. Pre tých, ktorí tamojšie pomery nepoznajú, sme vybrali nasledovné informácie z knihy Mestečko naše Vrbové.

V roku 1258 nitriansky biskup Vincent II. popísal presné hranice Krakovian voči Vrbovému. Tvoria ich potoky Holeška (Olasca) a Šipkovec (Chypkow)… Holeška je pravostranným prítokom Dudváhu, v súčasnosti má dĺžku 16,5 km a plochu povodia 218,7 km2…
Pramení v malých Karpatoch na juhovýchodnom úpätí Vysokej hory (557,6 m n.m.) v katastri obce Košariská v lokalite Lopušná v nadmorskej výške približne 330 m. V obci Prašník prijíma prítoky Pustoveský potok, prítok od osady Valovec, ďalší prítok z osady Marušíkovci a Podkalavský potok. Riečka vteká do vodnej nádrže Čerenec.
Potom preteká cez Vrbové, priberá zľava Šipkovec a sprava Cintorínsky potok. Samotný Šipkovec preteká katastrom Šípkového a Vrbového a meria päť kilometrov. Pramení v chotárnej časti Šípkového, ktorú našinci nazývajú Uhlavina.
Okolie Šipkovca je čarokrásne, plné nádherných zákutí, tajomných miest, v ktorých sa radi skrývajú najväčší romantici. Nájdete v ňom aj náučný chodník s nebezpečnými endemitmi popísanými vedcami Kriaku. Preto pozor, vstup do tejto lokality je len na vlastné nebezpečie!

Ničivá smršť vzala ľuďom úrodu

Prečo sa v noci z 22. na 23. júla každú hodinu z veže vrbovského kostola ozýval v minulosti hlahol zvonov?
To vrbovskí mestskí mládenci od roku 1816 až do polovice dvadsiateho storočia pripomínali svetu, že v roku pána 1815 sa mestečkom a susednými obcami Krakovany a Stráže prehnala strašná prietrž mračien, ktorá zničila úrodu a narobila nesmierne škody.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek