Poľovná zver v našom regióne – bažantia zver

  • Nezaradené
  • 15. decembra 2008, 20:43
  • Autor:Peter Tekula

V našom regióne sa vyskytuje bažant obyčajný, ktorý má niekoľko poddruhov. Bažant obyčajný kolchický, čiže bezobojkový, ktorý má medenú farbu a bronzovočervený sedlový záves. Kedysi sa choval v čistej forme v Čechách a založil slávu českého bažantiarstva.

Bažant obyčajný obojkový má úzky biely obojok vpredu, úplne alebo čiastočne prerušený a modrosivý sedlový záves. Bažant obyčajný mongolský je väčší ako kolchický, dobre znáša farmový chov. Obojok je široký, vpredu niekedy prerušený. Vrch hlavy je tmavozelený a chvost tmavogaštanový.
Bažant obyčajný tmavý je vlastne tmavou formou bažanta kolchického. Je takmer tmavý ako bažant mongolský. Kohút je veľmi pekný, prsia a brucho má čiernozelené, líca červené, krídla a chvost jarabé. Kohút bažanta má hmotnosť 1100-1800 gramov, sliepka 700-1300 gramov.
Kohút je omnoho pestrejší a má výrazne dlhší chvost. Taktiež má dobre vyvinuté ostrohy, ktoré sú u starého jedinca podstatne väčšie ako u mladého. Sliepky sú sfarbené nenápadne sivo-hnedo-žlto, viac-menej zemito s jarabou kresbou, tvoriacou výbornú kamufláž.
Bažant osídľuje poľné lesíky, remízky, pásy kriakov, vetrolamy a zarastené jarky okolo poľnohospodárskych plodín. Obľubuje vlhkejšie miesta s dostatkom vody, obyčajne nevystupuje nad nadmorskú výšku 300-400 metrov. Žije polygamne. Kohúty začínajú tokať koncom marca, začiatkom apríla.
Ozývajú sa typickým kokorókaním, pričom prudko trepocú krídlami, vyskakujú, pobehujú s našuchoreným perím a oplodňujú bažantice, ktoré prídu na tokanisko. Bažantica vo svojom hniezde znáša 10-16 vajec, na ktorých sedí 23-24 dní.
Bažanty dobre behajú a na stromy vyletujú spravidla len nocovať, tzv. hradovať. Konzumujú semená poľnohospodárskych plodín a burín, zelené časti rastlín, rôzny hmyz a slimáky. Najväčším nepriateľom bažantov sú líšky, jastraby, v zime myšiaky a krkavcovité vtáky.
V našom regióne sa bažantom každým rokom viac a viac darí. Hlavnú zásluhu majú na tom poľovníci svojim prístupom v prikrmovaní, budovaním kŕmnych zariadení a tlmením škodnej zveri v zmysle platného zákona o poľovníctve. Lov bažantov – kohútov každým rokom narastá.
V roku 2003 sa v našom okrese ulovilo 448 kusov, v roku 2004 462 ks, o rok neskôr 447, v roku 2006 to bolo 576 jedincov a v minulom roku sa ulovilo 672 ks.
Bažanta možno loviť iba formou spoločnej poľovačky, ktorá sa riadne plánuje a schvaľuje Obvodným lesným úradom v Trnave a neloví sa individuálne. Lov bažanta je povolený v dobe od začiatku novembra do konca decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel