Víťazom Eurotouru sa stal filmár z Kriváňa

  • Nezaradené
  • 2. decembra 2008, 13:09
  • Autor:Kamil Fano

Štvrtý ročník prehliadky hraných a dokumentárnych filmov o cestovaní, krajine a človeku EUROTOUR 2008 otvorili hudobným vystúpením žiaci Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch. Pri mikrofóne ich vystriedal cestovateľ Henrich Krejča.

S publikom živo diskutoval o sedemmesačnom putovaní naprieč Afrikou. Opísal nielen stretnutie s Angličanom, ktorý brázdi Afriku na bicykli a živí sa rybolovom, ale aj dramatické kriesenie kamaráta nakazeného maláriou i extrémne výkyvy teplôt. Ak by ste sa náhodou chystali na cestu do Konga, po Krejčovom rozprávaní o tejto krajine si to určite rozmyslíte. Na otázku, čo Henrich v Afrike jedol, odpovedal: „Asi všetky druhy hmyzu.
Jedol som šváby, hady, húsenice, ale našla sa aj nejaká sliepka so zemiakmi a šalátom," priblížil svoj jedálniček H. Krejča. Po besede premietli film Pavla Barabáša o Tatrách. V piatok sa diváci zoznámili so súťažnými snímkami Moment, no ťažisko prehliadky patrilo opäť Barabášovým filmom. Festival v ten deň vyvrcholil novinkou Carstensz -Siedma hora.
Film priblížil expedíciu na najťažšie dostupnú horu sveta. Extrémne podmienky zvládol aj primátor mesta Prahy – Pavel Bém. Film bol jedinečný, prekvapivý a opisovať ho by bola svätokrádež. Treba ho vidieť! V sobotu prehliadka Moment pokračovala ďalšími súťažnými snímkami.
Priestor dostal aj minuloročný víťaz. Večer si diváci pozreli najnovší dokument Dušana Trančíka – Optimista – o zakladateľovi piešťanských kúpeľov Ľudovítovi Winterovi. Záverečný deň festivalu patril víťazným filmom Medzinárodného festivalu študentských filmov v Bratislave a vyhodnoteniu súťaže.
Cenu primátora mesta Piešťany získal film s názvom Keď vo Zvolene kraľovala para. Jeho autorom je Ivan Chlebničan z Kriváňa. Cenu divákov opätovne získal Karol Bubík z Piešťan za dielo Krásy piešťanských parkov. Skvelou bodkou za festivalom bol film Paríž, milujem ťa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel