Mestské kultúrne stredisko má päť krížikov

  • Nezaradené
  • 11. novembra 2008, 08:27
  • Autor:V. Dusíková

Piešťanské Mestské kultúrne stredisko oslávilo minulý týždeň päťdesiatiny. Jeho súčasná riaditeľka Marta Jurčová ocenila na slávnostnej akadémii desiatky osobností, ktoré sa o kultúru v meste zaslúžili. V príhovore primátora mesta však zaznela aj kritika.

„Prikláňam sa k slovám niekdajšieho riaditeľa kultúrneho strediska Kornela Duffeka. Ten prirovnal súčasnosť organizácie k stromu, ktorému postupne orezávajú konáre," uviedol, no pri gratuláciách nezabudol pracovníkom MsKS popriať veľa úspechov v ďalšej práci.

Čas na spomienky


Chvíľku slávy zažili aj dvaja bývalí riaditelia MsKS – Anna Galovičová a Kornel Duffek, ktorému jeho súčasníci pripravili tortu s prskavkou. Zaslúžil si ju pri príležitosti sedemdesiatin, ktoré nedávno oslávil. „Ó, áno, sám som bol istý čas riaditeľom kultúrneho strediska.
Nastúpil som do funkcie po Antonovi Pastírikovi," hovorí Kornel Duffek. „Bol systematický a zrejme asi jediný človek, ktorý v tom čase sedel na riaditeľskej stoličke bez straníckej legitimácie. Viete, koľkokrát sa mu počas 23-ročného šéfovania zatriasla stolička? Nik ho však nevyhodil, pretože lepšieho nemali…"
V tom čase pozostával Piešťanský festival asi z tridsiatich podujatí. Hudba znela nielen v Slovane, v Hudobnom pavilóne či v amfiteátri. Hostia chodili aj do empírového divadla v Hlohovci či do Dolnej Krupej. Kultúrne stredisko menežovalo aj Sochu piešťanských parkov. Tá bola iná ako dnes, keď už len vegetatívne pripomína zašlé časy kedy boli oba parky plné sôch a svetelných efektov.
Bolo tu aj Medzinárodné maliarske a sochárske sympózium v technikách dreva v moravianskom kaštieli. Kultúrne stredisko organizovalo aj skladateľskú súťaž O cenu Piešťan, na Malej scéne sa konali výchovné koncerty, hrali divadelné predstavenia, boli tu ľudové akadémie záhradkárov a pri kultúrnom stredisku fungoval aj klub fotografov a výtvarníkov. Organizovali sa tu jazykové kurzy, ale aj kurzy šitia a strojopisu.
Okrem toho v mušli zneli promenádne koncerty, kultúrnici organizovali májové oslavy, lampiónové sprievody či koncerty Elánu, Modusu a vystúpenia Lúčnice v mestskom amfiteátri.

Kultúra sa rozbila


Široká činnosť Kultúrneho strediska sa začala postupne zužovať. Po dokončení Dom umenia prevzal Piešťanský festival, neskôr aj divadelné aktivity. Na Malej scéne zostali len menšie koncerty a malé javiskové formy.
V roku 2003 sa činnosť MsKS spestrila otvorením KSC Fontána. Premietanie filmov sa z provizória Malej scény presunulo do reprezentačných priestorov, v susedstve ktorých vznikla galéria. Po nežnej revolúcii nastal boom aj v oblasti jazykov a výtvarníctva. V Piešťanoch začali vznikať súkromné školy a galérie, čím Mestské kultúrne stredisko získalo konkurenciu.
V oblasti hudby nastúpili do rýchleho vlaku agentúry produkujúce koncerty, takže dnes je činnosť MsKS len jednou zo zložiek kultúry v meste, nie jej výlučným zdrojom. Tradíciou dnešného MsKS sa stalo Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny a Piešťanský výtvarný salón, Deň zdravia aj prvoaprílové stretnutie členov občianskych združení, Playback show, Rockový úlet, súťaž v moderných tancoch či vianočná filmová súťaž.
Pre deti stredisko robí karnevaly a rôzne podujatia, napríklad oslavu Dňa matiek a MDD, rozlúčku s prázdninami či stretnutia výtvarného klubu. Stredisko tiež obnovilo majáles, katarínsku zábavu, hody, pochovávanie basy, stavanie mája, promenádne koncerty, vianočné tradície, Silvester. V kine si našli miesto festivaly Cinematik, Astrofilm a Eurotour.
V galérii Fontána poriada pravidelné vernisáže. Výstavné priestory má aj V starej lekárni. Na Ulici A. Dubčeka sa schádzajú rôzne občianske a spoločenské organizácie, ale aj žiaci a študenti, ktorí sa tu učia jazyky. Cez leto bežia v Hudobnom pavilóne promenádne koncerty a iné kultúrne podujatia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel