Cintoríny zaplavili kvety, kríž zachraňovali hasiči

  • Nezaradené
  • 11. novembra 2008, 09:10
  • Autor:A. Drahovská

Najnavštevovanejšími miestami Piešťan sa už v predvečer uplynulého víkendu stali cintoríny. V prvé novembrové dni si totiž pripomíname kresťanský Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých.

Kroky obyvateľov mesta, ale aj tých, ktorí už jeho ulice denne nebrázdia, smerovali na tieto tiché miesta posledného odpočinku, aby zapálili plamene sviec ako spomienky na všetky blízke „dušičky".

Vrece s pieskom nestačilo


Počasie tohto roku prekvapilo, hoci fúkal silný vietor, oba sviatočné dni boli teplé a slnečné. Obavy manažérky strediska cintorínov Služieb mesta Piešťany, Elišky Gockej, sa však naplnili. Hlavný kríž na cintoríne na Bratislavskej ceste zachraňovali hasiči. Hoci mali pripravené vrece s pieskom, na uhasenie ohňa nestačilo. „V nedeľu večer asi okolo desiatej sa vznietila hmota na päte kríža, do ktorej sa zliali kahance a celý nám obhorel," hovorí Gocká. Horelo aj pri ďalšom kríži, ale ten tak nepoznačilo. Na očistenie kameňa budú musieť nájsť financie, ktoré mohli použiť inak. Hoci vedľa kríža boli pripravené stojany na sviečky, na množstvo kahancov nestačili. Podľa E. Gockej budú musieť nájsť nejaké iné riešenie, aby sa každoročné požiare neopakovali. „Okrem ohňa boli sviatky pokojné, nikto nám nehlásil žiadnu krádež a ľudia hádzali odpad do pripravených kontajnerov. Len nám volala jedna pani z Čiech, že jej manžel na cintoríne stratil peňaženku. Ale nenašla sa," dodáva E. Gocká. Podľa jej slov každé dve hodiny kontrolovali situáciu a na Bratislavskej ceste púšťali tichú hudbu. „Radi by sme túto službu rozšírili aj na cintorín na Žilinskej ceste. Tam nám tohto roku nefungovalo osvetlenie, zrejme sa niečo stalo pri výstavbe novej časti," dopĺňa manažérka SMP.

Pribudne šesťsto hrobových miest


Cintorín na Žilinskej ceste okrem dušičkového náporu čaká v novembri aj kolaudácia novej časti. Pribudne tu <st1:metricconverter productid="3000 m2" w_st="on">3000 m2</st1:metricconverter> novej plochy na pochovávanie. „Malo by nám tak vzniknúť minimálne šesťsto hrobových miest a 100 miest na uloženie urien. Polovica do steny a druhá do zeme," ozrejmuje E. Gocká budúcnosť cintorína, ktorý bol založený v polovici devätnásteho storočia. Na jeho rozšírenie mesto odkúpilo pozemky, s ktorými už dávnejšie pre tento účel počítalo v územnom pláne. Podľa slov manažérky to stihli len tak-tak, lebo v starej časti už zostalo iba pár voľných metrov. Novú plochu plánujú rozdeliť tak, aby vznikli jednohrobové, dvojhrobové miesta, ale aj priestor pre rodinné krypty. Dúfa tiež, že čoskoro príde rad i na rekonštrukciu domu smútku. Aj niektoré významné hrobky nahlodáva zub času. „Napríklad krypta doktora Kolomana Fodora, osobného lekára rodiny Erdödyovcov, začína praskať," uvádza.

Drevo vymenili za plast


Služby mesta Piešťany (SMP) sa starajú o tri cintoríny na Bratislavskej, Žilinskej ceste a v Kocuriciach. Pamiatka zosnulých je pre nich zaťažkávajúcou skúškou roka, ktorá začína už niekoľko týždňov pred samotnými sviatkami. Posledné úpravy robili ešte v stredu a i vo štvrtok. Na Bratislavskej ceste vymieňali povrch lavičiek okolo srdca v urnovom háji. „Drevo veľmi rýchlo zvetráva, tak sme použili trvanlivejší plast," vysvetľuje E. Gocká. „Upravili sme už tiež hroby významných osobností, vojakov, pamätníky, pomníky, okolie hlavných krížov." Na podstavec hlavného kríža nedávno dali mramor, lebo pieskovec sa po nápore vosku z množstva sviečok veľmi ťažko čistil. Na chodníkoch pribudli záplaty nového asfaltu a na nespevnených cestičkách biely štrk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava