Alzheimer nie je len o strate pamäti

  • Nezaradené
  • 11. novembra 2008, 08:44
  • Autor:vd

Keď pán Alzheimer po prvýkrát podrobne opísal chorobu, pri ktorej dochádza k deštrukcii mozgu, netušil, že o pár desiatok rokov sa stane štvrtou v rebríčku najčastejších úmrtí ľudstva.

A že v Čechách ju diagnostikujú aj štyridsiatnikom! Nepredpokladal, že na celom svete bude v druhom miléniu 11 miliónov ľudí s diagnózou Alzhheimerova choroba a že v roku 2025 sa ich počet zdvojnásobí.
Táto metla ľudstva spôsobuje nielen demenciu, ale aj stratu imunity. Odumretý mozog prestáva riadiť celé telo. Ľudia trpia inkontinenciou, nedokážu udržať stolicu, dochádza k poškodeniu vnútorných orgánov. Na Alzheimerovu chorobu nejestvuje liek. Tie, ktoré doposiaľ vedci vyvinuli, poskytujú pacientom len prechodné zlepšenie stavu a môžu spomaliť jej priebeh.
V druhom štádiu toto ochorenie vedie k častým samovraždám. Práve vtedy, v okamihoch jasného uvedomovania si vlastnej tragédie, si chorí najčastejšie siahajú na život. Je veľmi dôležité, aby človek včas navštívil lekára, aj keď iniciatíva musí vychádzať skôr od rodinných príslušníkov.
A práve im je venovaný tento článok. Skúste aj vy v piatok 14. novembra nabrať odvahu a stlačiť zvonček na Alzheimer centre.

Ako spoznáte začiatok Alzheimerovej choroby?


Najskôr strácate krátkodobú pamäť. Neviete, čo sa stalo pred piatimi minútami, ale živo si spomínate na všetko spred päťdesiat rokov. Neskôr zabudnete aj na to. Zabúdate na slová, mená, ľudí, neviete sa správne vyjadrovať, rozumne uvažovať, strácate sa v časopriestore.
Tragédia vrcholí, keď nespoznáte vlastných príbuzných. V rozvinutom štádiu choroby si chorý svoj intelektový deficit neuvedomuje, je nesebakritický. Prestáva chodiť, vykonávať bežné činnosti, neudrží stolicu a moč.
Dochádza k úplnej strate pamäti, zhorší sa prehĺtanie, môže dôjsť k podvýžive, dehydratácii, zápalu pľúc, preležaninám, to všetko končí smrťou…

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín