Krútňave sme tlieskali bez prestávky desať minút

  • Nezaradené
  • 21. októbra 2008, 15:19
  • Autor:Viera Dusíková

Piešťany v sobotu večer zažili premiéru najvýznamnejšej slovenskej opery Krútňava od Eugena Suchoňa. Na doskách Domu umenia ju v pôvodnej verzii po 59 rokoch uviedla Štátna opera Banská Bystrica.

Diváci z celého Slovenska, ale aj z V. Británie, Nemecka, Rakúska, Izraela i USA ju prijali s veľkými ováciami a záverečné standing ovations trval viac ako desať minút.
Užili si to hlavní protagonisti spolu s režisérom Romanom Polákom a dirigentom Mariánom Vachom. „Sme nesmierne šťastní, že sa dielo tak veľmi páčilo," uviedli na margo premiéry. „Mne sa najviac páčilo spracovanie svadby Katreny s Ondrejom, keď zaznela známa ľudová pieseň Páslo dievča pávy. Až mi zimomriavky naskakovali po tele. Bol to úžasný zážitok," hodnotí diváčka Katarína Slámová z Bratislavy.


Dej Krútňavy vás zavedie do malej horskej dedinky. Žije v nej slobodné dievča – Katrena, ktorá sa schádza so svojím milým. Jej Janka však nenávidí Ondrej, ktorého láska ku Katrene celkom zbaví rozumu a žiarlivosť ho doženie až k vražde. Zločin mu síce pomôže získať ruku vytúženej lásky, no zožiera ho čierne svedomie, ktoré utápa v alkohole. Pije stále viac a viac. Ondrej aj Katrena, ktorej sa narodil synček, sú nešťastní. A keď jej manžel zistí, že synček sa podobá na Jána, zúfalstvo vrcholí. Napokon sa Ondrej rozhodne priznať svoju vinu. Najväčšieho odpustenia sa mu dostáva z úst otca zabitého Jána, ktorý v dieťatku nájde nový zmysel života.
Pôvodná verzia prvej národnej opery odznela na Slovensku iba jediný raz – v Slovenskom národnom divadle 10. decembra 1949. Katrenu vtedy stvárnila Margita Česányiová, Ondreja Štefan Hoza a Štelinu František Zvarík. Nadšeného Suchoňa však po uvedení diela rýchlo schladili. Predvolali si ho na Ústredný výbor Komunistickej strany Slovenska a prikázali mu operu prepracovať. A tak, ak skladateľ chcel, aby sa Krútňava hrala, musel ju zbaviť nánosov kresťanstva a zmeniť dej, aby Katerino dieťa bolo nemanželským synom Jána Štetinu a nie legitímnym synom Ondreja…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela