Najlepšiu kapustnicu navarili kuchárky z Kostolian

  • Nezaradené
  • 14. októbra 2008, 14:25
  • Autor:Štefan Gregorička

TREBATICE – V minulosti boli Trebatice známe pestovaním kapusty. Aj preto si obyvatelia obce vyslúžili od svojich susedov prezývku Kapustári. Dnes si už na ňu spomenú iba tí starší, pretože v Trebaticiach sa už celé desaťročia kapusta vo veľkom nepestuje.

Pamätníkom na dávne „kapustárske" časy však bolo ľúto, že ich obec už nikto s kapustou nespája, preto sa rozhodli organizovať Kapustové hody. Členovia tamojšej Jednoty dôchodcov ich spolu s vedením obce zorganizovali po prvý raz vlani.
Nápad sa ujal, preto mali hody v tomto roku reprízu, vydarenú. Počasie organizátorom, ku ktorým sa pridal aj Mikroregión nad Holeškou, vyšlo a areál za obecným úradom doslova praskal vo švíkoch.

Viacúčelové ihrisko sa premenilo na veľkú sálu s desiatkami stolov i tanečným parketom. Ponuka bola naozaj bohatá a milovníci kapusty si prišli iste na svoje. Veď v početných stánkoch ju ponúkali na všetky možné spôsoby, dokonca aj v hamburgeroch. Nechýbali ani kapustné perky a kapustníky.
Nás výbornými ponúkla pani Anna Hermanová. Obohatením tohtoročného podujatia bola súťaž vo varení kapustnice, do ktorej sa zapojilo šesť družstiev z Mikroregiónu nad Holeškou. Každé dostalo k dispozícii kotol, tuhé palivo a osem kilogramov kapusty. Ostatné prísady si priniesli podľa svojej fantázie samotní súťažiaci. Podmienkou bolo navariť 25 až 30 litrov kapustnice. „Nerozhodovalo však množstvo, ale kvalita," prezradila nám o podmienkach súťaže hlavná režisérka celej akcie Lýdia Matúšová.

Medzi súťažiacimi vo varení kapustnice boli aj starostovia Jozef Petušík z Dolného Lopašova a Štefan Kosec z Veselého. Starostovia Nižnej Jozef Mikuš a domáci Juraj Valo na svojich kuchárov len dohliadali. Podľa poroty najlepšiu kapustnicu pripravili Mária Križanová s Jozefínou Hechtovou z Veľkých Kostolian.
V žalúdkoch hladných návštevníkov však napokon skončila aj tá od konkurencie. Súčasťou Kapustových hodov v Trebaticiach boli aj viaceré sprievodné akcie. Povesť o histórii Trebatíc preniesla Evka Puváková a slohovú prácu o vlaňajších kapustových hodoch prečítala Simonka Hornáková.

Tri generácie Trebatičanov publiku predviedli tradičnú trebatickú krojovanú svadbu v trebatickom nárečí. Divákom sa predstavil aj folklórny súbor Zobor z Nitry a celý program sprevádzala lančárska Vavrinecká trojka, ktorá hrala aj na záverečnej veselici.
V kultúrnom dome ste si mohli pozrieť výstavu ovocia a zeleniny, obohatenú o expozíciu drobnochovateľov a ručné práce miestnych školákov a škôlkarov. Nezabudlo sa ani na najmenších, ktorí mali k dispozícii časť areálu s hojdačkami, preliezačkami a miniatúrnym kolotočom.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel