Vodovod spojí Hubinu a Lúku, Lucka expanduje

  • Nezaradené
  • 13. októbra 2008, 19:39
  • Autor:Michal Petruška

Spoločnosť Agroma, ktorá pre firmu VODAX plní do fliaš a na trh dodáva pramenitú a dojčenskú vodu Lucka, expanduje. Chce rozšíriť ponuku značiek svojich nealkoholických nápojov a rozšíriť už existujúcu výrobu. Práve preto zainvestovala do hydrogeologických prieskumov, ktoré viedli k vybudovaniu dvoch nových vodných zdrojov neďaleko Hubiny.

Nové vodné zdroje sú pracovne nazvané Luc-1 a Luc-2 a od seba sú vzdialené približne 800 metrov. Hĺbka vrtov je podľa Milana Klandúcha, výrobného riaditeľa spoločnosti Agroma, 260 metrov. Voda sa z nich čerpá z hĺbky 130-150 metrov. „Práve v tejto hĺbke je totiž zloženie a priesak hornín najideálnejšie. Nerezová rúra vrtu je preto v tejto hĺbke perforovaná a práve z nej bude pochádzať čerpaná voda," hovorí Klandúch.
Výdatnosť nových zdrojov je viac než uspokojivá. Podľa očakávaného vyjadrenia obvodného úradu životného prostredia bude môcť spoločnosť z každého vrtu čerpať minimálne 12 litrov za sekundu. Voda, ktorej zloženie a kvalita je identická, s vodou, ktorú z prameňa Šáchor plní do fliaš firma Agroma dnes, však potečie z Hubiny až do Lúky.

Vodovod dlhý šesť kilometrov


„Priviesť vodu do plničky fliaš na miesto, ktoré pripadalo do úvahy v rámci Hubiny, by bolo rovnako náročné, ako doviesť ju do už existujúceho závodu v Lúke. Kopec a náročný terén by sme museli prekonávať v oboch prípadoch. Tiež rozhodnutie o výstavbe novej modernej plniarne v Lúke podlo skôr, ako rozhodnutie o vybudovaní nových vodných zdrojov v Hubine. Druhým dôvodom nášho rozhodnutia bola aj tradícia plnenia našej vody v Lúke a jej prepojenie s vodným zdrojom Šáchor," hovorí Milan Klandúch o tom, prečo sa spoločnosť pustila do budovania šesť kilometrov dlhého vodovodu v náročnom teréne.
Náklady na vybudovanie vodovodu odhaduje Klandúch na 80 až 100 miliónov korún. Len vrty totiž stáli spoločnosť 15 miliónov. Samotný vodovod tvorí polyetylénové potravinárske vodovodné potrubie. Vo výkope hlbokom 180 centimetrov bude položená vždy dvojica rúr a monitorovací kábel, ktorý v prípade poruchy na potrubí pomôže s jej lokalizáciou.

Najťažšie bude podľa Milana Klandúcha prekonať výškové rozdiely a kamenistú pôdu. Potrubie totiž kopíruje terén, aby k nemu bol možný okamžitý prístup.
Vodovod s kvalitnou pramenitou vodou by mal byť dokončený do konca roka. Po následných skúškach a testoch by sa v druhom štvrťroku 2009 mala pre plnenie do fliaš začať využívať i voda s novovybudovaných vodných zdrojov.

Nové zdroje – nové značky


„Nový vodovod sme začali budovať z perspektívy rozvoja spoločnosti a rozšírenia ponuky a sortimentu nealkoholických nápojov. Možnosť uviesť na slovenský aj zahraničný trh nové značky nealkoholických nápojov viedla spoločnosť k vybudovaniu nových vlastných zdrojov. Dnes totiž v zmysle platných zákonov môže byť z jedného vodného zdroja plnený nápoj len pod jedným obchodným názvom," zdôvodňuje Milan Klandúch rozhodnutie pustiť sa do hľadania nových zdrojov.

Kapacitne by inak spoločnosti postačovala aj voda zo zdroja Šáchor, ktorou plní fľašky s etiketou Lucka dnes. Čerpať z neho totiž môže osem litrov za sekundu. Na tie dva milióny litrov vody, ktoré mesačne Agroma do fliaš naplní, by však postačoval aj zdroj s polovičnou výdatnosťou. Zo Šáchora však berie vodu aj samotná obec Lúka a spoločnosť Coca-Cola (tá má aj vlastné zdroje Matúšov prameň a Bonaqua).
Šáchor, z ktorého sa voda čerpá už 16 rokov a j e podzem ným vý-verovým zdrojom, tak skôr či neskôr bude potrebovať revitalizáciu. Hľadanie nových zdrojov kvalitnej pramenitej vody má preto opodstatnenie. Príklad by si možno mohlo zobrať aj mesto Piešťany, hoci prekonať vodovodom rieku je zaiste náročné. Starí Rimania to však dokázali…

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava