Kvetinový drak dobyl mesto

  • Nezaradené
  • 6. októbra 2008, 12:27
  • Autor:Adriana Drahovská

Napriek studenému sychravému dňu prilákalo kvetinové korzo 15. ročníka súťaže Victoria Regia pomerne hojný počet divákov.

V sobotu poobede defilovali pred ich očami alegorické vozy, na ktorých rytier dorážal trojhlavého draka, usmieval sa medveď Yogi z ďalekého Jellystone Parku a na jeden voz dokonca vyskočila z piešťanských jazierok obrovská zelená žaba.
Pozornosť prizerajúcich sa, ktorí lemovali celú trasu sprievodu od Spoločenského centra po Hudobný pavilón v parku, pútala aj blond Číňanka so svojím sprievodom, rodina Flintstonovcov, karnevalové tanečnice, stredoveké dámy v kvetinových róbach či kráľovná a jej sestry.

Aranžéri riešili aj tajnú úlohu


Victoria Regia však nie je iba o sprievode, ale predovšetkým o súťaži v aranžovaní. Tá sa začala už vo štvrtok v Spoločenskom centre Slovenských liečebných kúpeľov, kde zápolili aranžéri vo viacerých kategóriách.
Žiaci základných škôl mali vytvoriť kytičku pre mamičku a kvetinovú misku, stredoškoláci pripravovali slávnostnú kyticu pre riaditeľku, fantáziu do exteriéru a slávnostnú girlandu, všetko pri príležitosti 40. výročia založenia Strednej záhradníckej školy (SZáŠ) v Piešťanoch.
Profesionáli sa zasa popasovali s kyticou pre víťaza súťaže, svadobnou kyticou pre floristku a fantáziou do exteriéru, tematicky ladených k pätnástemu výročiu súťaže. Kreativite, technikám ani materiálu sa medze nekládli. Čerešničkou na torte bola tajná úloha, zosadzovaná (črepníková) misa do interiéru s fikusmi, antúriami, ďalšími izbovými rastlinami a doplnkami.
V celkovom poradí v jednotlivých kategóriách zvíťazili Terézia Režná zo Základnej školy na Brezovej ulici, medzi stredoškolákmi bola najlepšia Irena Smutná zo SZአLitomyšl a z profesionálov najviac bodoval Ivan Bednárik z bratislavského kvetinárstva Bednárik.
Piešťanskú SZአnajlepšie reprezentoval Tomáš Havala, ktorý skončil štvrtý.

Atmosféra karnevalu


V piatok a sobotu dopoludnia súťažné diela organizátori vystavili verejnosti a popoludnie korunoval očakáva- ný kvetinový sprievod, ktorý okrem diel študentov z Piešťan a Rakovíc tvorili aj kreácie profesionálnych záhradníkov. Rozprávkové postavičky boli vďačnou témou, ale ukázala sa aj Slovenská príroda či alegória Vo svete nekonečna.
Študentom zo SZአPiešťany sa tvrdá príprava vyplatila a okrem víťazstva, ktoré si odniesol voz Drakobijcu triedy 4. C, pozbierali aj ďalšie ocenenia. Medzi jednotlivými alegóriami prvú cenu získal Karneval v Benátkach z 3. B.
Zaujímavé kreácie zo sprievodu nám tak spríjemnili nevľúdny víkend a zároveň pripomenuli, že tohtoročná letná kúpeľná sezónu je už definitívne za nami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel