Majstrov sveta porazili amatéri z Piešťan

  • Nezaradené
  • 3. októbra 2008, 08:43
  • Autor:Daniela Serišová

Nadšenci železničnej dopravy, koľajníc a drezín sa v sobotu stretli na druhom ročníku Spanilej jazdy drezín „Čango“ a Medzinárodných majstrovstvách v jazde na pákových drezinách.

Na železničné priecestie pri hypermarkete Tesco prišlo asi 70 ľudí, medzi ktorými nechýbali ani minuloroční majstri sveta z Čiech a Nemecka. Postavilo sa proti nim päť šesť členných a jedno štvorčlenné družstvo – Klub priateľov železníc Žilinskej univerzity, Gymnázium Piešťany, SOUE a S Piešťany, Rusnákovci, Čango Team a Europa Team.
Zástupcovia jednotlivých tímov si pred súťažným šprintom na 400 metrov a maratónom dlhým 4800 metrov najprv trať vyskúšali úvodnou „demo“ jazdou. Pri maratóne, ktorého polovica bola pre bezpečnosť vyznačená ešte pred kocurickým železničným priecestím, si však „športovci“ nemuseli svoje vozidlá otáčať. Pákovej drezine je totiž jedno, ktorým smerom sa rozbehne.
Pre spravodlivosť a rovnosť podmienok súťažili všetky družstvá na jednej drezine, ktorú priniesol z Nemecka Stefan John, člen Europa Teamu. Obe súťaže prekvapivo vyhrali vytrénovaní Rusnákovci, hoci boli len štyria.
Bývalí majstri sveta, nemilo prekvapení, obsadili len tretie miesto. Strieborné priečky sa v šprinte na 400 metrov aj v maratóne ušli piešťanským gymnazistom.
Na trati, po ktorej už presne 30 rokov nepremáva žiadna pravidelná vlaková linka sa však nielen súťažilo. Prizerajúci sa fanúšikovia železničnej dopravy si mohli jazdu na drezinách aj sami vyskúšať. Združenie Čango malo totiž k dispozícii šesť drezín, z ktorých dve (nie však pákové, ale šliapacie) si vyrobilo v spolupráci so Stredným odborným učilišťom elektrotechnickým a strojárenským (SOUE a S Piešťany).
Výroba jednej dreziny im trvala približne dva mesiace a vyrobili ju podľa vlastnej fantázie. Nie sú však vhodné na súťaženie, nemajú potrebné certifikáty. Tie však mali tri pákové dreziny, ktoré priviezol z Nemecka už spomínaný Stefan John.
Podujatie, ktoré sprevádzala svojou hudbou aj Krakovanka, ukončila Spanilá jazda drezín do neďalekého Vrbového. Priecestia na trati strážili zamestnanci železníc.
„Spoliehali sme sa na to, že vodiči sa budú riadiť zákonom, podľa ktorého sú povinní pred priecestím spomaliť a dať prednosť dráhovému vozidlu. Vieme však, že vodiči sú nezodpovední a tak pri jazde do Vrbového budú priecestia zabezpečené,“ povedal o zabezpečení akcie predseda OZ Čango Vladimír Vacula. Bezpečnosť na trati bude hlavným problémom aj pri jej prípadnom obnovení, o ktoré sa OZ Čango usiluje.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava