Primátor mesta odovzdal ceny

  • Spravodajstvo
  • 14. marca 2014, 17:56
  • Autor:MsÚ/vd

V Galérii Fontána dnes primátor mesta Piešťany odovzdal ceny v kultúrnej, enviromentálnej a sociálnej oblasti. Najviac cien si prebral Ladislav Mušinský z Piešťan.

Cena primátora v kultúrnej oblasti
Kultúrna a názvoslovná komisia jednomyseľne odporučila primátorovi mesta udeliť Cenu primátora mesta Piešťany v kategórii kultúrny počin roka – autorovi Kayovi Zeisbergovi za napísanie románu o Piešťanoch a Winterovcoch s názvom Mramorový palác.

Spisovateľovi Kayovi Zeisbergovi pomohla jeho dielo Mramorový palác v Piešťanoch prezentovať Daniela Gloss.

Kay Zeisberg prvý raz navštívil Piešťany v roku 2011 ako pacient. Pôvodne chcel príbeh Ľudovíta (Lajosa) Wintera nafilmovať. Potom zmenil rozhodnutie a pustil sa do písania románu. Po vyše ročnej práci vyšiel v hamburskom vydavateľstve román pod názvom Marmor Palace. V marci 2013 sa uskutočnila prezentácia slovenského prekladu knihy Mramorový palác s podtitulom Piešťanský román. Cena sa udeľuje za zhromaždenie cenného materiálu o rodine Winterovcov a histórie Piešťan a za šírenie dobrého mena mesta Piešťany doma i v zahraničí. Keďže však bol uplynulý rok pre Piešťany mimoriadne dôležitý a mesto si v ňom pripomenulo 900. výročie od prvej písomnej zmienky v Zoborskej listine, primátor Remo Cicutto sa rozhodol v kategórii kultúrny počin roka oceniť všetky podané návrhy.
Plaketu primátora si tak tento rok okrem Kaya Zeisberga odnesie za vydanie publikácie „Piešťany v zrkadle poštovej histórie“ aj Ladislav Mušinský a Alexander Urminský.
Remo Cicutto odovzdáva cenu Ladislavovi Mušinskému.

Keďže návrh na ocenenie prišiel aj na facebookovú stránku Piešťany History, ktorú založil Ladislav Mušinský a medzi užívateľmi sociálnej siete je mimoriadne obľúbená, cenu si odniesol aj jej zakladateľ a správca.
Cenu rovnako získalo Divadlo exallievov Don Bosca z Piešťan, za naštudovanie hry „Príchod sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu“, s ktorou divadelníci prezentovali mesto na viac než desiatich vystúpeniach v jubilejnom roku.
Za šírenie dobrého mena Piešťan prostredníctvom rozhlasového vysielania získalo cenu aj Rádio Piešťany.
Primátor si uctil aj tvorcov filmu Piešťany mesto snov zo spoločnosti Romeofilms a ruka hore, ktorí vytvorili svieži dokument o Piešťanoch pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o našom meste.
Cenu primátora mesta Piešťany získal dizajnér Michal Staško.


V kategórii kultúrna osobnosť roka udelil primátor mesta cenu dizajnérovi Michalovi Staškovi. Cenu udelil za realizáciu originálnych návrhov v oblasti produktového dizajnu a výtvarného umenia a za šírenie dobrého mena mesta Piešťany doma i v zahraničí.
 
Cena primátora v environmentálnej oblasti


Cenu primátora mesta Piešťany za aktivity v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia na území mesta Piešťany v roku 2013 udelil primátor občianskemu združeniu KVAS.
V enviromentálnej oblasti si cenu prevzalo o.z. Kvas

Občianske združenie KVAS vzniklo v roku 2011. Jeho aktivity sú zamerané na širšiu skupinu ľudí a jeho hlavným poslaním je „rozvíjanie nášho vzťahu k prostrediu, ktorého sme súčasťou a vzťahov medzi nami samými“. Občianske združenie v roku 2013 spôsobilo v Piešťanoch nie málo rozruchu. Organizovalo prednášky, besedy a diskusie, ktorými pôsobí na environmentálne cítenie obyvateľstva a snaží sa vychovávať spoločnosť a najmä Piešťancov od útleho detstva. Podieľalo sa na revitalizácii vážskeho ostrova Lido, otvorilo komunitné centrum Žiwell, kde sa oživujú tradície, organizujú verejné diskusie a poskytuje priestor na výmenu názorov. Samozrejmosťou je organizácia tradičných podujatí – Šarkaniáda alebo záchrana obojživelníkov na Striebornici pod názvom „Príďte pobozkať ropuchu“. Udelenie Ceny primátora je ocenením za pracovitosť a za aktivity pre rozvoj environmentálneho vedomia obyvateľov mesta Piešťany.

Cena primátora v sociálnej oblasti


Cenu primátora mesta Piešťany za aktivity v oblasti sociálnej, zdravotníckej, charitatívnej a humanitárnej v meste Piešťany za rok 2013 primátor Remo Cicutto udelí Medzinárodnému klubu žien v Piešťanoch.
Primátor mesta sa odfotil so všetkými ocenenými osobnosťami.

Občianske združenie Medzinárodný klub žien v Piešťanoch (Piešťany International Women`s club) známy pod akronymom PIWC pôsobí v sociálnej oblasti už desať rokov. Pravidelne organizuje dve veľké charitatívne podujatia – Knižný bazár a Vianočný charitatívny bazár. Finančný výťažok z uvedených podujatí venuje klub zdravotne znevýhodneným deťom, rodinám v hmotnej núdzi, ako aj organizáciám, ktoré potrebujú finančnú pomoc.
Podobne to bolo aj v roku 2013 kedy odovzdali získané finančné zdroje nasledovným subjektom:
– 620,00 € z Knižného bazára odovzdali ťažko chorej nevidiacej Monike
– 1 000,00 € z Vianočného bazára odovzdali OZ Serviam, ktoré sa venuje dospelým ľuďom s mentálnym postihnutím
– 1 000,00 € venovali Nemocnici A. Wintera v Piešťanoch
– knihy v hodnote 720,00 € venovali deťom zo sociálne slabých rodín zo základných škôl, OZ Serviam a Detskému domovu Kocurice
Členky klubu organizujú charitatívne aktivity aj počas celého roka, pripravujú rôzne ručné práce, ktoré venujú bez nároku na odmenu. Poriadajú večery s ľuďmi z oblasti kultúry, zdravej výživy, cestopisných zážitkov a iných zaujímavostí, ktoré formujú a dopĺňajú vedomosti nielen členiek klubu, ale aj jeho sympatizantov.
Pamätné listy
Pamätný list dostalo za veľmi aktívnu činnosť piešťanské občianske združenie AkSen a Martin Norovský, ktorý rozdal deťom z piešťanskej nemocnice, ktoré nemohli sláviť vianočné sviatky a Mikuláša doma, darčeky.
Aj o tomto sa dočítate v budúcom Piešťanskom týždni. Pozrite si fotogalériu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek