Český Airbus na letisku ako prvé „privítali“ poľné zajace

  • Spravodajstvo
  • 11. apríla 2017, 10:56
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťanské letisko zažilo v stredu 5. apríla veľkú slávu, no radovať sa, že pristátie dopravného lietadla Airbus A319 českého národného prepravcu je začiatok obnovy výraznejšej leteckej prepravy v kúpeľnom meste, je však viac ako predčasné. No i napriek tomu si toto pristátie lietadla pri príležitosti 80. výročia zavedenia prvej civilnej dopravnej linky z Prahy do Piešťan nenechali ujsť desiatky zvedavcov a novinárov. Lietadlo však ako prvé privítali na leteckú prevádzku neprivyknuté a vystrašené poľné zajace.

Prvý let civilnej dopravnej linky v roku 1937 z Piešťan do pražskej Ruzyne s medzipristátiami v českých Otrokoviciach a Brne absolvoval stroj Douglas DC-2 so štrnástimi pasažiermi na palube a let trval štyri hodiny. V jeho stopách sa minulý týždeň vybral stroj aeroliniek našich západných susedov Airbus A319, ktorý dokáže prepraviť viac ako 120 cestujúcich. V stredu let bez medzipristátí trval 40 minút. Stroj riadil kapitán Richard Biras, pomáhal mu druhý pilot David Zelenka.

Podľa slov cestujúcich bol tento netradičný let pre nich mimoriadnym zážitkom. Český Airbus však minulý týždeň začal svoj výročný let v opačnom smere, ako to bolo pred osemdesiatimi rokmi. Zo vzletovej dráhy pražského letiska sa stroj odlepil krátko pred ôsmou hodinou ráno. Asi desať minút civilné lietadlo sprevádzali vojenské stíhačky českej armády gripeny a ani nie po trištvrte hodine letu krátko pred deviatou hodinou ráno stroj zosadol na piešťanské letisko. Lietadlo privítali aj hasiči vodnou bránou, ktorú vytvorili za pomoci prúdnic.

Kapitán Airbusu A319 Richard Biras (vľavo) a druhý pilot David Zelenka.

„Dráha je síce trochu kratšia a úzka, ale dá sa tu pristáť,“ zhodnotil svoje prvé dojmy po pristátí kapitán lietadla R. Biras. K piešťanskému letisku oboch pilotov viažu aj iné spomienky. Práve na jeho vzletovej dráhe obaja okúsili na konci osemdesiatych rokov minulého storočia chuť pilotovania prúdového lietadla po prvý raz, keď zasadli ako študenti vojenskej vysokej školy v Košiciach do cvičných podzvukových stíhačiek L-29 Delfín a vzniesli sa do oblakov nad Piešťanmi.

Cestujúcich na letiskovej ploche v kúpeľnom meste privítal kultúrny program, ale i predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš a piešťanský primátor Miloš Tamajka. Obaja vo svojich príhovoroch vyjadrili nádej, že na piešťanskom letisku letecký ruch neustane. Potom sa hostia z Českej republiky vybrali na prehliadku Vojenského historického múzea, ktoré leží v dotyku s letiskom. Po zhruba hodinovej prehliadke múzea sa už začali pred nástupnými schodíkmi do lietadla zhromažďovať cestujúci. Krátko po desiatej hodine sa za nimi zatvorili dvere a lietadlo začalo rolovať na vzletovú dráhu. Stroj sa smerom na Hornú Stredu vzniesol do vzduchu a namieril si to na letisko v Brne. Podľa informácií z českých médií mal zamieriť aj nad Otrokovice, cieľ medzipristátia spred osemdesiatich rokov, kde by však nepristával, nakoľko toto letisko má len trávnatú dráhu. Ponad ňu mal preletieť vo výške 500 metrov. Od tohto zámeru však posádka pre nízku oblačnosť v tejto oblasti upustila a pokračovala rovno do Brna.

Po odlete českých hostí sme sa snažili zistiť, či je niečo nové pri záchrane leteckej prevádzky v kúpeľnom meste. Kým primátor Tamajka hovoril o nejakom ozdravnom pláne, ktoré mesto pripravuje a už s ním finišuje, tak trnavský župan Mikuš rozprával o neoprávnenom blokovaní majetku letiska Piešťanmi v hodnote 12,5 milióna eur a blokovaním vyplatenia starých dlhov letiskovej spoločnosti, na základe ktorých jej hrozí exekúcia majetku. Z toho jasne vyplýva, že ani jeden z dvoch zásadných akcionárov tejto spoločnosti nevie nájsť navzájom spoločnú reč a každý poňal záchranu prevádzky letiska vlastným spôsobom.

Spomienkového letu do Piešťan sa zúčastnili aj zástupcovia českých médií. Na letiskovej ploche tak bolo možné zhliadnuť štáb televízie Prima, no svoje otázky tu kládli respondentom i zástupcovia printových médií našich západných susedov.

O výročnom lete z Prahy do Piešťan sa zmienil aj český denník iDnes v článku s názvom Zajace v Piešťanoch, vo vzduchu gripeny. Časť, ktorá sa týkala priamo letiska kúpeľného mesta, citujeme – Zašlá sláva Piešťan: „Piešťanské letisko má doby svojej najväčšej slávy dávno za sebou, čo spoznáte hneď po dosadnutí. Pristávacia dráha pripomína svojím stavom skôr rozbitú cestu tretej triedy, lietadlo sa musí otočiť na konci dráhy. Na prevádzku tu nie sú príliš zvyknutí, takže pri rolovaní k terminálu lietadlo vyplašilo zajace pobehujúce okolo dráhy. V Piešťanoch dnes nie je žiadna pravidelná linka, z času na čas sa objaví charterový let z Nemecka do miestnych vyhlásených kúpeľov. Minulosť letiska pripomína aj veľké múzeum vojenskej techniky. Súčasnosť je však oveľa horšia.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund