Jaroslav Černý absolvoval prvé preteky sezóny

  • Šport / Ostatné športy
  • 29. apríla 2011, 15:10
  • Autor:Tomáš Motyčka/BRT

PIEŠŤANY – Motocyklový pretekár Jaro Černý z Bily Racing tímu absolvoval svoje prvé preteky v nemeckom medzinárodnom šampionáte – IDM, triedy Supersport 600 , na okruhu Lausitzring. Černému sa príliš nedarilo, zlyhal mu motocykel.

Po piatkových voľných tréningoch nasledovali v sobotu dve kvalifikácie a prvé preteky. Prvá kvalifikácia pripadla na skorú rannú hodinu a Jaro doplatil na zlý výber zadnej pneumatiky. Do druhej kvalifikácie vybrali iné zmesi a to sa prejavilo i na dosiahnutých časoch. Päť minút pred záverom, práve keď sa Černý začal rapídne zlepšovať a bol na priebežnom šiestom mieste, jeho motocykel zlyhal. Jarov čas prekonal už iba jeden jazdec a bola z toho siedma pozícia z 39 jazdcov. Prvé preteky boli vypísané na 17. kôl a Černý si v silnej konkurencii počínal veľmi dobre. O kvalite konkurencie napovie jednosekundový rozdiel medzi dvadsiatimi jazdcami v kvalifikácii.

V pretekoch sa štartové pole mierne trhalo a Černý jazdil v skupine o šieste až desiate miesto. V desiatom kole, keď Jaro figuroval na 8. mieste a tlačil na dvoch súperov pred sebou, prišlo k poruche motocykla, čo znamenalo i koniec preteku a veľké sklamanie.

Ranný warm up ukázal, že motorka funguje a s napätím sa čakalo na popoludňajšie preteky, ktoré boli vypísané taktiež na 17. kôl. Černý štartoval opäť zo 7. pozície z kvalifikácie a štart sa mu tak ako v prvom preteku vydaril. Šťastena nám nebola naklonená ani tentoraz, keď v nájazde do prvej zákruty do Jara zozadu narazil niektorý zo súperov a poslal ho mimo trať. Ten nehodil flintu do žita ale naopak začal neuveriteľnú stíhaciu jazdu. Z posledného 39.miesta sa postupne prepracoval na 14.pozíciu a zabezpečil si aspoň dva body do celkového hodnotenia.
 
 Jaro Černý svoju účasť na pretekoch zhodnotil takto: „Neviem ako správne zhodnotiť uplynulý víkend ale určite som sklamaný. Mali sme veľa problémov a chýbalo nám aj trochu šťastia. V kvalifikácii sa mi podarilo zajazdiť len jedno rýchle kolo na mäkkej pneumatike a hneď bolo z toho 6.miesto. Do druhého rýchleho kola som sa už nedostal pre poruchu ale celkovo som bol so siedmym miestom na štarte spokojný. Na Lausitzi som bol druhý krát v živote a i táto skutočnosť nás napĺňala optimizmom. Po slušnom štarte, keď som sa pohyboval na úrovni 8-9. miesta, prišla pár kôl pred koncom porucha motocykla a musel som z dobre rozbehnutého preteku odstúpiť. Veľmi ma to mrzelo, ale dúfal som aspoň v druhý pretek. Opäť som slušne odštartoval ale pri nájazde som zacítil ako ma zozadu niekto trafil do nohy. Už som sa nedokázal vojsť do prvej zákruty a musel som to pustiť von. Nevzdal som to a po prvej zákrute som sa z 39. miesta dokázal dostať na 14. v cieli, čo bola aspoň malá útecha za snahu v podobe dvoch bodov. Boli to moje prvé IDM preteky, tak verím, že na budúce to bude lepšie. Celý náš tím pracuje veľmi dobre a patrí im za to moja vďaka.“

Aj keď pretekári z Bily racing tímu boli sklamaní, zistili, že sú konkurencieschopní. Ďalší pretek čaká jazdcov 8. mája na nemeckom okruhu v Oscherslebene.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela