Orly pri Veľkých Kostoľanoch zrejme niekto opäť otrávil

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. februára 2011, 10:39
  • Autor:(sita/red)

VEĽKÉ KOSTOĽANY – Opäť sa našli mŕtve dravé vtáky. Ornitológovia predpokladajú, že aj tieto boli otrávené toxickým karbofuránom. Dva mŕtve orly kráľovské v rozpätí piatich dní objavili v okolí obce Veľké Kostoľany. Práve tu ešte v roku 2009 našli dvadsaťdva vtákov otrávených karbofuránom.

„Prvý prípad bol nahlásený 9. februára, druhý 13. februára. Okrem orlov boli nájdené aj dva uhynuté myšiaky lesné,“ informoval ornitológ Jozef Chavko z organizácie RPS – Ochrana dravcov na Slovensku. Pri prvotnom veterinárnom vyšetrení nebola preukázaná príčina úmrtia, okolnosti nálezu, poloha a stav usmrtených živočíchov však nasvedčujú, že boli otrávené. „Oba orly, samice, boli vo výbornej kondícii. Jedna sa dožila osem rokov a krúžkovaná bola ako mláďa v hniezde na východnom Slovensku, druhá mala štyri roky a bola krúžkovaná v hniezde na západnom Slovensku,“ uviedol Chavko.

Podľa ornitológov je vykladanie otrávených návnad rozšíreným, no nelegálnym a vysoko nehumánnym spôsobom likvidácie predátorov najmä v nížinách. Stále častejšie sú usmrcované vzácne druhy, okrem orla kráľovského sa obeťou otravy stali tiež haja červená, haja tmavá, orliak morský, sokol rároh. Najčastejšie používaným jedom je vysoko toxický karbofurán, ktorého používanie je zakázané v celej Európskej únii.

Na území Slovenska hniezdi iba približne 40 párov orla kráľovského. „Za posledných desať rokov evidujeme 19 prípadov usmrtenia v dôsledku postrelenia alebo otravy. V roku 2009 sme tiež zaznamenali prípad vykradnutia hniezda s tromi mláďatami. Toto je len špička ľadovca, skutočný počet prípadov je omnoho vyšší. Ak to takto pôjde ďalej, populácia orla kráľovského bude čoskoro na území Slovenska ohrozená vyhynutím,“ skonštatovala Lucia Deutschová z RPS.

Dodala, že ak sa preukáže úhyn orlov v dôsledku otravy, páchateľ sa dopustil trestného činu pytliactva a hrozí mu trest odňatia slobody. „Uhynuté živočíchy boli odovzdané do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, ktorý vykoná analýzy na prítomnosť cudzorodých látok v organizme. Paradoxné je, že ani polícia, ani orgány ochrany prírody nedisponujú finančnými prostriedkami na pokrytie týchto nákladov, teda na odhalenie príčiny úmrtia a zabezpečenie dôkazu, že bol porušený zákon. Z toho dôvodu bude musieť náklady približne 500 eur pokryť naša organizácia. V opačnom prípade by sme riskovali, že sa príčinu úmrtia nedozvieme,“ uzatvorila Deutschová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela