Dobrá pitná voda je malý komfort

  • Nezaradené
  • 3. októbra 2008, 12:03
  • Autor:Viera Dusíková

Dokáže robiť zázraky. Len umytie rúk mydlom pred jedlom či po použití toalety znižuje asi o tretinu úmrtnosť detí na chronické hnačky. O tom, že radikálne znižuje chorobnosť, hádam netreba nikoho presviedčať.

Čistá voda zachraňuje životy ľudí v krajinách, kde je jej akútny nedostatok. My ale našťastie žijeme v meste, ktoré dostalo do vienka bohaté vodné zdroje. Nájdeme v nich vodu pitnú aj úžitkovú. Stačí otočiť kohútik a do pohárika vám potečie prúdom.
„Náš okres zásobujeme pitnou vodou z niekoľkých zdrojov, najvýdatnejší z nich sa nachádza vo Veľkom Orvišti. Tu máme štyri studne," informovala nás Alica Delingerová z Trnavskej vodárenskej spoločnosti.
Veľký vodný zdroj je aj v Rakoviciach (zo šiestich studní sa využívajú tri), potrubím k nám prichádza aj voda z Moravian nad Váhom (prameň Striebornica), zo Sokoloviec (dve studne), v Ratnovciach sa zasa nachádza prameň s názvom Hlavina a na Prašníku je čistá voda v lokalite Pod javorom.
Dozvedeli sme sa aj to, že vodný zdroj Červené vŕby, ktorý je už roky znečistený uhľovodíkmi z bývalej Tesly, sa len tak skoro nespamätá. Tento zdroj by sa dal pravdepodobne využívaťlen na zásobovanie úžitkovou vodou, no vodárenská spoločnosť nemá dvojité rozvody, preto je to zatiaľ nereálne.

Porovnajte Lucku s vašou vodou


Voda je dôležitým zdrojom minerálnych látok. Ich zastúpenie môže priaznivo či nepriaznivo pôsobiť na zdravie človeka. V Piešťanoch sa s nami príroda pohrala, veľkú tvrdosť našej vody zistíme podľa počtu tabletiek, ktoré musíme ročne nahádzať do pračiek, umývačiek riadu alebo do varných kanvíc.
Práve už spomínaný vápnik a horčík zastúpený hojne v našej pitnej vode ja meradlom jej tvrdosti. Podľa tabuľky tvrdosti vody sa dozviete, že v našom regióne majú „najmäkšiu" vodu v Dolných Orešanoch a v Zavari a najtvrdšiu máme v Piešťanoch a vo Vrbovom.
Aj preto možno mnohí z nás závidia ľuďom z Lúky, Modrovky či Hubiny, ktorým z dedinských vodovodov tečie do pohárika prírodný zázrak v podobe asi najčistej¬šej pitnej vody na Slovensku.

Je zdravšia tvrdá či mäkká voda?


Ľudia sa často obávajú nepriaznivého chemického zloženia vody. Dohľad nad chemickou i mikrobiologickou nezávadnosťou pitnej vody vykonávajú pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva.
Rôzne štúdie zistili, že tvrdá pitná voda (s vyššou prítomnosťou vápnika i horčíka) je oveľa vhodnejšia na konzumáciu než voda mäkká (povrchová). Najmä vďaka prevencii srdcovocievnych chorôb a v prevencii osteoporózy (rednutie kostí). Pitie demineralizovanej vody (úprava destiláciou a inými spôsobmi) sa z viacerých dôvodov neodporúča.
Sedliacky rozum ale hovorí – keď sa zanesie vodným kameňom bubon práčky, ako môžu vyzerať naše cievy? Rovnako ako tvrdej vody sa ľudia obávajú dusičnanov. Tie sa do pitnej vody napríklad dostávajú najčastejšie, keď chýba, alebo je zle urobená, či poškodená kanalizácia. Hrozí to najmä na dedinách, keď je v blízkosti studní nedostatočne izolované hnojisko, suché WC alebo žumpa.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela