Právnik radí: Zmluvná pokuta

  • Nezaradené
  • 1. februára 2011, 10:39
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Jedným zo spôsobov zabezpečenia dohodnutých záväzkov v súkromnom práve je zmluvná pokuta. Podmienkou dohodnutia zmluvnej pokuty je existencia hlavného záväzku, ktorý sa má zmluvnou pokutou zabezpečiť.

Zmluvná pokuta je peňažná čiastka, ktorú bude dlžník povinný zaplatiť veriteľovi v prípade, ak nesplní svoju zmluvnú povinnosť, ku ktorej sa voči veriteľovi zaviazal.

Ak si totiž zmluvné strany dojednajú pre prípad porušenia zmluvnej povinnosti zmluvnú pokutu, je účastník zmluvy, ktorý túto povinnosť poruší, zaviazaný celú pokutu zaplatiť. To aj v prípade, keď oprávnenému účastníkovi porušením zmluvnej povinnosti nevznikne škoda.

Zmluvnú pokutu možno dojednať len písomne a v dojednaní o zmluvnej pokute nesmie chýbať určenie výšky pokuty alebo musí byť dostatočne určený spôsob určenia výšky zmluvnej pokuty. V dohode o zabezpečení záväzku zmluvnou pokutou musí byť uvedený aj zabezpečovaný záväzok, pričom výška zmluvnej pokuty by mala byť primeraná charakteru a významu zabezpečovaného záväzku. Súdna prax dospela napríklad k záveru, že zmluvná pokuta vo výške 300 € za každý započatý mesiac omeškania so splatením pôžičky vo výške 1000 €, je právnym úkonom neplatným pre rozpor s dobrými mravmi. Súd preto právo na zaplatenie takejto vysokej zmluvnej pokuty nepriznal.

Dlžník je povinný splniť povinnosť, ktorej splnenie bolo zabezpečené zmluvnou pokutou, aj po zaplatení zmluvnej pokuty, pokiaľ z dojednania o zmluvnej pokute nevyplýva niečo iné.

Ak si účastníci zmluvy nedohodli niečo iné, veriteľ nie je oprávnený požadovať náhradu škody spôsobenej porušením povinnosti, na ktorú sa vzťahuje zmluvná pokuta. Veriteľ je oprávnený domáhať sa náhrady škody presahujúcej zmluvnú pokutu, len keď je to medzi účastníkmi dohodnuté.

Dlžník nie je povinný zmluvnú pokutu zaplatiť, ak porušenie povinnosti nezavinil. Aj tu si však účastníci zmluvy môžu dohodnúť, že dlžník zaplatí zmluvnú pokutu bez ohľadu na zavinenie.

Súd má právo neprimerane vysokú zmluvnú pokutu znížiť s prihliadnutím na hodnotu a význam zabezpečovanej povinnosti. Ak veriteľ nie je oprávnený požadovať náhradu škody spôsobenej porušením povinnosti, na ktorú sa zmluvná pokuta vzťahuje, súd prihliadne aj na výšku škody, ktorá porušením povinnosti vznikla, a na to, o koľko zmluvná pokuta presahuje rozsah vzniknutej škody.

Práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov zabezpečiť zmluvnou pokutou nemožno. V pracovnom práve zákon umožňuje zabezpečiť záväzky len dohodou o zrážkach zo mzdy, ručením alebo zriadením záložného práva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela