Tradičné jedlo, ktorým nepohrdnete

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. decembra 2017, 08:48
  • Autor:vd

Mäsové guľky zo zemiakového cesta s kyslou kapustou a slaninou

Potrebujeme:
200 g hrubej múky
200 g polohrubej múky
4 zemiaky
vajce
soľ
500 g mletého údeného mäsa
cibuľa
cesnak
olej
červená paprika
masť, opečené rezančeky slaniny
kyslá kapusta
Príprava:
Uvaríme zemiaky v šupke, vychladené ošúpeme, najemno postrúhame. Múky si zmiešame na doske, pridáme zemiaky, vajce, soľ a vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme asi na hrúbku pol centimetra.
Plnku si urobíme tak, že na oleji osmažíme nakrájanú cibuľku, cesnak a pridáme mleté mäso. Okoreníme, osolíme, pridáme červenú papriku a necháme všetko vychladnúť.
Z cesta vykrajujeme kolieska. Na každé dáme lyžicou mäsovú plnku. Vygúľame, uvaríme vo vriacej osolenej vode. Trvá to asi desať-pätnásť minút. O tom, či je guľka uvarená, sa presvedčíme vytiahnutím a ochutnaním jednej, ktorá vypláva spolu s ostatnými na povrch.
Guľky neoplachujeme, aby si zachovali autentickú chuť. Na troške masti speníme nakrájanú slaninku a pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Guľky podávame s kyslou kapustou a usmaženou slaninkou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea