Tradičné jedlo, ktorým nepohrdnete

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. decembra 2017, 08:48
  • Autor:vd

Mäsové guľky zo zemiakového cesta s kyslou kapustou a slaninou

Potrebujeme:
200 g hrubej múky
200 g polohrubej múky
4 zemiaky
vajce
soľ
500 g mletého údeného mäsa
cibuľa
cesnak
olej
červená paprika
masť, opečené rezančeky slaniny
kyslá kapusta
Príprava:
Uvaríme zemiaky v šupke, vychladené ošúpeme, najemno postrúhame. Múky si zmiešame na doske, pridáme zemiaky, vajce, soľ a vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme asi na hrúbku pol centimetra.
Plnku si urobíme tak, že na oleji osmažíme nakrájanú cibuľku, cesnak a pridáme mleté mäso. Okoreníme, osolíme, pridáme červenú papriku a necháme všetko vychladnúť.
Z cesta vykrajujeme kolieska. Na každé dáme lyžicou mäsovú plnku. Vygúľame, uvaríme vo vriacej osolenej vode. Trvá to asi desať-pätnásť minút. O tom, či je guľka uvarená, sa presvedčíme vytiahnutím a ochutnaním jednej, ktorá vypláva spolu s ostatnými na povrch.
Guľky neoplachujeme, aby si zachovali autentickú chuť. Na troške masti speníme nakrájanú slaninku a pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Guľky podávame s kyslou kapustou a usmaženou slaninkou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci brigády s názvom Natrime si svoje mesto dostali staré zábradlia v Piešťanoch nový náter. Dobrovoľníci sa na spoločnej…
  • 11.05.2025, 09:02
  • Piešťany / Spravodajstvo
Podvodníci, ktorí sa snažia všemožnými praktikami vylákať peniaze od samostatne žijúcich seniorov, úradovali aj v Piešťanoch. Do reakcie sa nám…
  • 11.05.2025, 00:01
  • Krimi / Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je utorok 13. mája. Tento deň je Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 13. mája 2025
Meniny má Servác, zajtra Bonifác