Marihuanu som cítila všade na ulici

  • Nezaradené
  • 29. októbra 2010, 10:18
  • Autor:Miroslav Béreš

PIEŠŤANY – Školský rok sa už pomaly rozbehol. Študenti, ktorí prežili leto v zahraničí, sa vrátili domov. Barbora Škorníková je mladá žena milujúca cestovanie. Osud ju toto leto zaviedol do Tilburgu, mestečka na hraniciach Holandska a Belgicka. Práve v krajine tulipánov zažila mnoho dobrodružstiev. Podelila sa s nimi aj s čitateľmi Piešťanského týždňa.

Prečo ste sa rozhodli odísť na celé leto do zahraničia?

– Chcela som sa naučiť samostatnosti a zarobiť si. Navyše, rada cestujem. Preto bolo zahraničie veľmi lákavé a nakoniec som jeho volaniu neodolala.

Pôsobíte ako nežné žieňa. Prečo ste si vybrali liberálne Holandsko?

– Ocitla som sa tam náhodne. Najprv som sa rozhodla odísť do Írska. Chcela som sa zdokonaliť v angličtine. Je tam nádherná príroda a lákal ma i dobrý zárobok. Prácu som si po niekoľkých týždňoch nenašla. Dostala som však ponuku z Belgicka. Mala som pracovať na farme s koňmi, no po príchode tam som zistila, že som bola oklamaná. Našťastie, vzápätí mi prišla ponuka z neďalekého Holandska. Prijala som ju.

Akú pracovnú pozíciu ste nakoniec získali?

– V stavebnej firme som pracovala ako „dievča pre všetko“. Práca pozostávala z upratovania, umývania áut a nejaká administratíva. Bolo toho viac.

Ktoré miesta ste navštívili?

– Precestovala som mnoho miest. Nezabudnuteľný je hlavne prístav v Rotterdame, ktorý je druhý najväčší vnútrozemský prístav na svete. V Utrechte som sa zase cítila ako v 16. storočí. Dámy v luxusných outfitoch v kontraste so žobrákmi potulujúcimi sa pomedzi stredovekými múrmi pôso-
bili rozprávkovo. Den Haag s jeho politickými budovami, kasínami, hotelmi a nádherným pobrežím mi pripomínal malé Las Vegas. Amsterdam je zážitok sám o sebe. Infraštruktúra mesta je neskutočná. História zmiešaná s modernosťou a liberalizmom je špecifikom, s ktorým sa nestretnete nikde inde na svete. Videla som i Eindhoven, Tilburg či Scheveningen.

Čo vás na krajine veterných mlynov najviac zaujalo?

– Architektúra, bohatá sieť vodných kanálov a moderné mosty. Samotná povaha Holandska je veľmi netradičná. Dekriminalizovaná marihuana či legalizovaná prostitúcia nie je pre nikoho novinka. S vôňou tejto drogy sa bežne stretnete i na ulici. Predáva sa v takzvaných coffee shopoch. Turisti si však pravú marihuanu nemôžu vychutnať. V marci tohto roku vyšiel totiž zákon zakazujúci predávať ju ľuďom z iných krajín. Tí si napriek tomu môžu kúpiť napríklad marihuanový čaj alebo pivo. Prostitútky – živnostníčky však zakázané nie sú. Nájdete ich v takzvanom Red Light District plnom erotických obchodov. Je to veľmi zvláštne. Domáci to berú ako samozrejmosť. Sloboda a voľnosť ma tu zaujali asi najviac.

Ako sú v Holandsku vnímaní turisti? Cítili ste sa medzi týmito uvoľnenými ľuďmi príjemne?

– Holanďania boli ku mne buď veľmi milí a nápomocní, alebo strašne arogantní a strohí. Vôbec ich netrápilo, či mám nejaké problémy. Verejné služby sú však veľmi kvalitné. Turisti by si však pred vstupom do krajiny mali naštudovať niekoľko zákonov. Zistili by, že za prípadnú zrážku s cyklistom môžu na niekoľko rokov skončiť vo väzení.

Čo by ste odporučili ľuďom chystajúcim sa do tejto krajiny?

– Buďte pripravení na nepríjemnosti, s ktorými sa tu môžete stretnúť. Prineste si balíček peňazí, pretože v obchodoch sa s kreditnou kartou nedoplatíte. Problémy môžete mať i s mobilným telefónom. Nie každý operátor bude v Holandsku fungovať. Napriek týmto problémom sa oplatí krajinu tulipánov navštíviť. Zanechá vo vás nezabudnuteľný zážitok. Je veľmi špecifická.

Priniesol vám pobyt v zahraničí nejaké skúsenosti?

– Po takmer dvoch mesiacoch strávených v zahraničí som sa naučila väčšej samostatnosti. Som rada, že som sa vo svete nestratila. Teraz viem, že som schopná postarať sa o seba. Mám veľa krásnych spomienok a zážitkov. Na Holandsko určite nezabudnem.

Aké sú vaše budúcoročné plány?

– Po maturite a prijímacích pohovoroch na vysokú školu by som rada odišla za ďalším dobrodružstvom. Rozmýšľam nad Áziou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela