Prečo je tekvica superpotravinou jesene? Odhaľte jej zdravotné benefity
Keď sa povie tekvica, mnohým sa vybaví jesenná výzdoba či vyrezávaný lampáš na Halloween. No v skutočnosti je viac než to. Je to superpotravina bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktorá si našla svoje miesto nielen v zdravom jedálničku, ale aj v profesionálnych kuchyniach. Aké zdravotné benefity prináša jej konzumácia?
Množstvo vitamínov a minerálov v každom kúsku
Typické jesenné tekvice, ako hokkaido, maslové, muškátové či špagetové, patria medzi najvýživnejšie druhy zeleniny. Sú nízkokalorické, no zároveň prinášajú množstvo zdraviu prospešných látok.
Tekvica je obzvlášť bohatá na betakarotén, rastlinný pigment, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Ten je nevyhnutný pre dobrý zrak, imunitný systém a zdravú pokožku. Zároveň má vysoký obsah vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, bielkoviny zodpovednej za pevnosť a pružnosť pokožky.
Okrem toho je zdrojom vitamínu E, luteínu a zeaxantínu, teda antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom. Obsahuje tiež dôležité minerály ako napríklad draslík pre srdce a krvný tlak, železo pre tvorbu červených krviniek či folát (t. j. kyselina listová, prirodzená forma vitamínu B9), ktorý podporuje bunkový rast.
Ideálny spojenec pri diéte
Ak hľadáte potravinu, ktorá zasýti, dodá telu množstvo živín a pritom nezaťaží kalóriami, tekvica je jasná voľba. Na 100 gramov obsahuje približne len 25 kalórií, takže si ju môžete dopriať aj vo väčších porciách bez výčitiek. Vysoký obsah vlákniny pomáha predĺžiť pocit sýtosti a podporuje správne trávenie, čo je pri chudnutí veľká výhoda. Plusom je aj jej všestrannosť. Tekvicu môžete upiecť ako prílohu, rozmixovať do krémovej polievky, pridať do rizota, cestovín či kuskusu, alebo použiť ako základ nátierky.
Podpora pre imunitu
Tekvica patrí medzi najlepšie prírodné zdroje vitamínu A a C – kľúčových hráčov pri podpore imunity. Vitamín A chráni sliznice a pomáha telu bojovať proti infekciám, zatiaľ čo vitamín C stimuluje tvorbu bielych krviniek a urýchľuje hojenie rán. V jesennom období, kedy je náš organizmus oslabený z teplotných výkyvov a virózy sú na dennom poriadku, je preto tekvica skvelým pomocníkom.
Tekvicové semienka – malé, ale silné
Hoci pri varení najčastejšie využívame ich sladkastú dužinu, nemali by sme zabúdať ani na semienka. Sú výborným zdrojom zinku, ktorý podporuje imunitu a prispieva k zdravej pokožke, vlasom a nechtom. Obsahujú aj horčík, dôležitý pre správnu činnosť svalov a nervovej sústavy, a zdravé nenasýtené tuky vrátane omega-3 mastných kyselín, ktoré prospievajú srdcu a cievam. Zaujímavou zložkou je aj tryptofán, t. j. aminokyselina, ktorá v tele pomáha tvorbe serotonínu a melatonínu, čím prirodzene podporuje dobrú náladu a kvalitný spánok.
(inz.)