Nie je fešák, ale variť vie!
V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.
Sandrine mafiny
Sandra je ten poklad, ktorý so mnou žije a robí najlepšie mafiny na svete. Bol by veľký hriech nezaradiť ich medzi obľúbené recepty. Suroviny sú na 24 kusov, jedným vrzom tak vybavíte aj deti od susedov.
Ako prvé dajte zohrievať rúru na 180 °C, horné spodné pečenie. Zmiešajte jedna k jednej hladkú a polohrubú múku, spolu štvrť kila, pridajte jedno malé a mäkké maslo (125 gramov), toľko isto cukru (použite hnedý, trstinový, dáte najavo, že kráčate s dobou), balíček vanilkového cukru, štipku soli, dve vajíčka, polovicu kypriaceho prášku do pečiva (6 gramov), pol deci smotany na šľahanie a, samozrejme, hrozienka. Kopec hrozienok.
Cesto opatrne premiešajte (dve, tri minútky na nízkej rýchlosti) a naplňte do mafinovej formy (silikón je skvelý, lebo potom sa mafiny ľahko vyberajú) buď lyžičkou, alebo cukrárskym vreckom. Mafiny strčte do rúry na 20 minút. Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a deti od susedov môžu prísť. Vy ste pripravený.