Iveta Babičová: Pri schvaľovaní rozpočtu ste nás podviedli!

  • Spravodajstvo
  • 29. marca 2017, 13:03
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zbabrané vydanie mestského časopisu Revue Piešťany sa stalo predmetom rokovania minulotýždňovej mestskej rady. Jeden z jej členov sa vedenia radnice opýtal, či mesto pripravuje nové vydanie turistickej príručky so zneužitým názvom niekdajšieho reprezentatívneho časopisu kúpeľného mesta. Alebo len jeho dotlač, prípadne či neuvažuje o zmene názvu tejto príručky.

Minulotýždňovú mestskú radu tvorenú siedmimi poslancami a primátorom pre neprítomnosť Miloša Tamajku viedol jeho zástupca Michal Hynek. V závere stretnutia práve on dostal otázku od člena rady, ako ďalej s časopisom Revue Piešťany. Či ostane ako novovytvorená turistická príručka, alebo sa vedenie radnice nechystá vrátiť k pôvodnému formátu časopisu, nakoľko príručka vydaná v úvode roka pod názvom Revue Piešťany sa nestretla s pozitívnou reakciou verejnosti.

„Ja o žiadnych negatívnych reakciách na nový formát, okrem jeho bývalých tvorcov Kornela Duffeka, Drahomíry Moretovej a ich rodinných príslušníkov, neviem. Práve naopak. Pôvodný formát mal akurát tak nejaký duševný prínos. My sme sa novým formátom zamerali na cieľovú skupinu ľudí, ktorí do Piešťan zavítajú ako turisti, a hotelieri sú s ňou spokojní,“ povedal členom mestskej rady M. Hynek.

Na to reagovala poslankyňa Iveta Babičová: „Pri schvaľovaní mestského rozpočtu nik z poslancov ani netušil, že vy pod názvom reprezentatívneho časopisu mesta začnete vydávať turistickú brožúrku. Týmto spôsobom ste peniaze z mestského rozpočtu zneužili a nás podviedli.“

V rámci diskutovania o tomto probléme sa členovia rady od Hyneka dozvedeli, že návrat k pôvodnému formátu ako periodickej tlačovine by už nebol jednoduchý, nakoľko mesto nechalo jeho registráciu na ministerstve kultúry zrušiť.

Časopis Revue Piešťany mal 50-ročnú tradíciu. Zrodil sa v roku 1965 ako nápad vtedajšieho riaditeľa mestského kultúrneho strediska Antona Pastírika. V počiatkoch bol vydávaný pod názvom Kultúra v Piešťanoch a vychádzal ako mesačník. V roku 1973 dostal podobu, v akej bol vydávaný do minulého roka. Od roku 2004 dovtedy čiernobiela forma dostala plnofarebný formát.

Reprezentatívny časopis radnica vydávala 50 rokov.

Okrem slovenských textov sa v ňom nachádzali i anglické a nemecké preklady tak, aby zasiahol čo najširšiu skupinu návštevníkov kúpeľného mesta. Časopis sa postupne vyvíjal a ročník 2013 dokonca získal medzi slovenskými podnikovými a samosprávnymi časopismi prvé miesto.

Redakčné tímy naprieč históriou tohto časopisu udalosti v meste nielen opisovali, ale často sa menili i na výskumníkov a pátračov a sami prispievali k odhaleniu skutočností, ktoré boli dovtedy zahalené rúškom tajomna. Podarilo sa im napríklad vypátrať staviteľov secesných objektov v Piešťanoch, ale i evanjelického kostola či Vily Löger.

Po nástupe Tamajkovcov na radnicu bol časopis vystavený tlaku, jeho periodicitu vydávania chceli zmeniť zo štvrťročníka na ročenku. Následne však i v tom nastala zásadná zmena postoja súčasného vedenia mesta a sekretariát primátora v tichosti, bez akýchkoľvek konzultácií so zastupiteľstvom či odbornými komisiami, reprezentatívne Revue Piešťany premenil na podivný turistický bulletin.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 28. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela