Návrat leteckých dní na piešťanské letisko

  • Spravodajstvo
  • 15. marca 2017, 08:53
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Ak letisková spoločnosť prežije do jesene, obyvatelia Piešťan sa môžu tešiť na veľkolepú leteckú šou. Oslavu lietania, ako zatiaľ pracovne organizátori letecký deň nazvali, ozdobia vojenské stíhačky MiG-29, ale aj ich predchodcovia, legendy stíhacieho letectva z obdobia druhej svetovej vojny. Podujatie na letisku doplnia vystúpenia vzdušných kaskadérov či individuálna a skupinová letecká akrobacia.

Organizátori hneď, ako sa rozhodne o zachovaní piešťanskej letiskovej spoločnosti, sú pripravení podpísať zmluvu o prenájme letiska v druhej polovici septembra tohto roka za účelom usporiadania leteckého dňa. Podľa Jána Jendrola, jedného z organizátorov podujatia, by to mal byť prvý, avšak nie posledný letecký deň. V pláne majú tradíciu leteckých šou v kúpeľnom meste obnoviť a naďalej v nej každoročne pokračovať. A keďže piešťanské letisko patrí medzi najstaršie na Slovensku a prvé pristátia lietadiel sa tu uskutočnili už pred deväťdesiatimi rokmi, i z tohto dôvodu sa jesenný letecký deň bude niesť najmä v duchu histórie lietania.

V Piešťanoch sa predstaví viacero lietajúcich legiend, napríklad Lockheed Electra, stroj rovnaký, v akom sa aj so svojím navigátorom v roku 1937 pri neúspešnom pokuse obletieť zem stratila Amelie Earhartová. Objaví sa aj Douglas A-1 Skyraider, americký palubný ľahký bombardér zo začiatku päťdesiatych rokov minulého storočia, Micubiši A6M Zero, japonská stíhačka z druhej svetovej vojny, ale i jeho americký vzdušný súper z rovnakého obdobia, torpédové lietadlo Avenger či ruské lietajúce legendy Jak-3 a Jak-9. Nebude však chýbať ani anglická jednomiestna stíhačka Spitfire, stroj, ktorý pomohol Britom získať vzdušnú nadvládu nad Nemeckom počas druhej svetovej vojny.

Predstaví sa aj súčasnosť lietania, napríklad lietajúce auto AeroMobil 3.0 z produkcie slovenského dizajnéra Štefana Kleina či stíhačky MiG-29 slovenskej armády. Program doplnia skupinové a individuálne akrobatické vystúpenia, ale aj parašutisti a vzdušní kaskadéri.

Organizátori však chcú v rámci každého leteckého dňa v Piešťanoch predstaviť i žijúce letecké osobnosti. V tomto ročníku by to mala byť prvá žena vo vesmíre, sovietska kozmonautka Valentína Tereškovová.

Historickosť tohto podujatia by malo prízvukovať i prepojenie s vojenským múzeom, ktoré sa nachádza v susedstve letiska a letecká expozícia tvorí nemalú časť jeho exponátov.

„Podujatie plánujeme dva týždne po národných leteckých dňoch na Sliači. Nemáme však ambíciu byť ich konkurenciou, ale len ich doplnkom v našom zameraní na históriu lietania,“ prezradil pre Piešťanský týždeň J. Jendrol, ktorý v rámci podujatia bude mať na starosti najmä technickú a letovú oblasť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 14. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela