Nový cenník vodného a stočného platil len dva mesiace

  • Spravodajstvo
  • 21. februára 2017, 19:37
  • Autor:J. Vojčiniak

Zmätky v určovaní cien vody na základe rozhodnutí Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa nevyhli ani nášmu regiónu. Kým Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS), ktorá je v piešťanskom regióne najvýznamnejším dodávateľom pitnej vody a správcom kanalizácií, 16. februára zverejnila na svojej webstránke oznam o nových dvojzložkových cenách platných od 1. januára, už na druhý deň, 17. februára, bolo všetko inak. Spoločnosť oznámila, že ostáva platný cenník rovnaký ako v roku 2016.

„Od 1. marca 2017 dochádza na základe rozhodnutia ÚRSO k zmene z dvojzložkovej ceny na jednozložkovú s tým, že jednozložková cena bude stanovená na výšku platnú v roku 2016. To znamená, že za január a február 2017 bude TAVOS ešte fakturovať podľa platných dvojzložkových cien. Posledné riadne vystavené faktúry (netýka sa to opravných) s dvojzložkovou cenou možno očakávať v druhej polovici marca,“ uvádza TAVOS na svojich internetových stránkach.

Dvojzložkové ceny vodného a stočného znamenali pre bežných zákazníkov z rodinných domov a bytoviek s odberom približne do 180 kubíkov zvýšenie cien. Pre zákazníkov s vyšším odberom vody sa ceny za meter kubický naopak znížili. Podľa tohto už neplatného cenníka, ak by rodina spotrebovala v roku 2017 napríklad 100 kubíkov vody, za vodu a odvedenie do čistiarne kanalizáciou zaplatila by 226 eur. To by bolo približne o desať eur viac ako minulý rok.

„Fixná zložka je časťou celkovej dvojzložkovej tarify, prevažne súvisiaca s údržbou a starostlivosťou o vodohospodárske siete a ďalší majetok spoločnosti,“ vysvetľoval TAVOS novinku v platbách na svojej webovej stránke. K tomu zverejnili i cenovú kalkulačku, podľa ktorej si každý ich zákazník mohol vypočítať, aká suma vodného a stočného ho podľa nových cien v roku 2017 očakáva.

A keďže do vývoja cien regulovaných ÚRSO pod tlakom verejnosti a novinárov zasiahla vláda, tak to, čo dva mesiace platilo, ten tretí už neplatí a novozavedená dvojzložková cena mala trvácnosť len do konca februára.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 21. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela