Jarná cyklistika, údržba a uskladnenie bicyklov

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 27. marca 2023, 13:25

V jarnom období patrí cyklistika k tým najpríjemnejším športovým činnostiam. Bicyklovanie na čerstvom vzduchu utužuje zdravie, vďaka pohybu človek ľahšie zdoláva záťaž a stres v bežnom živote. Aktívni ľudia majú lepšiu fyzickú aj psychickú kondíciu, sú zdatnejší a vyrovnaní.

Športovanie pomáha zlepšovať nielen fyzickú kondíciu, ale zvyšuje tiež sebadôveru. Bicyklovanie podporuje aj vlastnosti, ktoré sú dôležité pre úspech – pozornosť, sústredenosť, výdrž a pevnú vôľu. Cyklistika patrí ku športom, ktoré zveľaďujú telesné aj duševné zdravie. Spevňuje svaly, zvyšuje kapacitu pľúc, okysličuje mozog a dodáva energiu. Je všeobecne známe, že ľudia, ktorí športujú sa obvykle aj zdravšie stravujú a nemávajú nadváhu. Majú veselšiu myseľ a ľahšie čelia problémom. Bicyklovanie v prírode dopraje všetkým vnemom a zmyslom úžasnú vzpruhu a regeneráciu.        

Jarná údržba bicykla

Pokiaľ vlastníte starší bicykel, dôležité je, aby ste pred sezónou najprv skontrolovali brzdy a ložiská. Pozornosť venujte tiež reťazi a kolesám, najmä ráfikom a dušiam. Skontrolovať sa vyplatí aj samotný plášť, pedále a riadidlá. Kontrola technického stavu bicykla má obsahovať tiež kontrolu svetiel a odrazových skiel. Je dobré vedieť, že čím príkladnejšie sa cyklista o svoj bicykel stará, tým viac bezpečných kilometrov môže na ňom najazdiť. Či vlastníte crossové bicykle, horské bicykle alebo elektrické bicykle, na svojich jarných potulkách prírodou nepodceňte technický stav bicykla, ani ochrannú výbavu. K základnej výbave cyklistu patria prilby na bicykle, okuliare, rukavice a chrániče. Cyklistická prilba má byť hmotnostne čo najľahšia, ideálne s vetracími otvormi a s reflexnými prvkami. Pri okuliaroch je podstatná veľkosť, tesnenie a odvetrávanie. No pred sezónou nezabudnite skontrolovať ani cyklistické doplnky – pumpu, zámok a základné náradie.       

Kde uskladniť bicykel   

Jednou z možností, kde uskladniť bicykel v domácnosti, je buď vodorovné alebo zvislé zavesenie dvojkolesového kamaráta na stenu. Pokiaľ máte doma viac bicyklov, môžete ich umiestniť aj vedľa seba alebo nad seba. Pri tomto type uskladnenia sú však veľmi dôležité pevné háky s dostatočnou nosnosťou. Špeciálne háky alebo celé kovové konštrukcie na zavesenie bicyklov sú dostať v rôznych prevedeniach a veľkostiach. Ak chcete mať bicykle umiestnené na zemi, na trhu sú k dispozícii aj špeciálne domáce stojany, ktoré možno umiestniť do chodby alebo predsiene. Zvoliť možno aj obývaciu izbu alebo inú miestnosť v domácnosti. Dnes na predajných pultoch nájdete širokú paletu domácich cyklistických stojanov, ktoré sú vyrobené na skvelej dizajnovej úrovni.                                  

Inzercia.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela