Román Búrlivé výšiny, ktorý sa zaslúžene stal ikonickou klasikou

  • Knihy
  • 22. februára 2023, 00:01

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Tatran)

Emily Brontëová, anglická viktoriánska autorka, mala odvahu naozaj žiť vlastnú víziu sveta. Preslávila sa románom Búrlivé výšiny, ktorý sa zaslúžene stal ikonickou klasikou. Genius loci románu – slatiny a močariská – sú ideálom detstva, kde mladučkí Katarína a Heatcliff spolu prežívajú pekné chvíle. Avšak príbeh sa postupne ponára do temnej a pochmúrnej atmosféry gotického románu s gradujúcou živelnosťou a živočíšnosťou.

Heatcliff, romantický najdúch a vydedenec plný tajomstiev, desí aj fascinuje ničiacou láskou a spaľujúcou vášňou a nenávisťou. Rozprávač pán Lockwood objasní čitateľovi temný príbeh plný nenaplnenej lásky, násilia aj posadnutosti, ktorý sa dozvedá sprostredkovane od slúžky Nelly Deanovej. Búrlivé výšiny boli adaptované vo filme aj divadle, aktuálne v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina