Skvostná výstava betlehemov z celého sveta

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Výstavy
  • 31. decembra 2022, 08:00

Vo výstavných priestoroch Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch, konkrétne vo Vile dr. Lisku, sa od začiatku decembra až do konca februára nachádza unikátna výstava betlehemov z celého sveta.

(Autor: vd)

Na výstave s názvom Betlehemy sveta 3 je vystavený výber zo zbierky betlehemov Viery a Jozefa Gruskovcov z Bratislavy. „Spolu s manželkou sme zozbierali viac ako šesťsto betlehemov z rôznych krajín sveta, kam sme sa dostali počas svojho profesijného života,“ povedal počas vernisáže zberateľ Jozef Gruska. Vo vitrínach môžete obdivovať nielen slovenské či české betlehemy známych tvorcov z rôznych materiálov, ale aj také unikáty, ako eskimácky, indiánsky, arabský, peruánsky či čínsky betlehem.

Výstavu nám priblížil riaditeľ Balneologického múzea I. Wintera, Vladimír Krupa:

Prvé betlehemy, ktoré Jozef Gruska získal, boli zo šúpolia a z dreva. Zbierať betlehemy v období pred rokom 1989, teda v období socializmu, bolo ťažké. Tvorba betlehemov v Československu bola minimálna. Situácia sa zmenila po roku 1989. Hlavná časť zbierky vznikla práve v tomto období aj vďaka pracovným cestám a pobytom zberateľa Jozefa Grusku v zahraničí. Precestoval množstvo krajín nielen v Európe, ale i v Amerike, Afrike, Ázii aj Oceánii. Betlehemy získaval kúpou, darmi i systematickým vyhľadávaním tvorcov betlehemov a objednaním si ich u konkrétnych tvorcov či ľudových umelcov. Od prvého exponátu – jasličiek so Svätou rodinou zo šúpolia – uplynulo viac ako polstoročie.

Dnes zbierka obsahuje stovky betlehemov zo všetkých kontinentov okrem Antarktídy. Na výstave vo Vile dr. Lisku ich môžu návštevníci obdivovať do konca februára 2023. V prvej časti výstavy sú vystavené betlehemy zo Slovenska, Čiech a Moravy. Pre Slovensko sú typické betlehemy zo šúpolia, dreva, čipky, keramiky, drôtu – betlehem ľudového rezbára Štefana Siváňa, ktorý sám chodil v čase Vianoc s dvomi ďalšími betlehemcami s betlehemom po Slovensku a Morave, betlehemy keramikára Lišku zo Záhoria, betlehem keramikárov Hanúskovcov z Pezinka, betlehemy namaľované na skle technikou podmaľby, betlehemy z cesta, betlehemy v orechových škrupinkách i vo vajíčkach, betlehemy s postavičkami z fúkaného i brúseného skla, unikátna a originálna „Betlehemská kytica“ od L. Kočišovej.

Veľmi zaujímavý a originálny je tzv. Črpákový betlehem poskladaný zo 16 črpákov, ktorých horné časti prezentujú betlehemskú udalosť – narodenie Pána Ježiša. Túto tému nachádzame i na grafikách výtvarníka Petra Kľúčika, ktorý udalosť zasadil do tajomného a fantastického sveta typického pre jeho výtvarný prejav. Jemný a detailne vypracovaný je rabčický drevený betlehem, v ktorom je Svätá rodina vložená do kmeňa stromu. Z Čiech sú na výstave zastúpené unikátne betlehemy zo skla, napríklad Králov sklený betlehem, ktorý sa skladá zo sklených dosiek, do ktorých sú vybrusované postavy a pozadie, krištáľový blokový betlehem s krištáľovými figúrkami zasadenými v špeciálnej sklenej konštrukcii, Gavlasovej betlehem z fúkaného skla, železnobrodský sklený prekrásny betlehem skladajúci sa z deviatich blokov Trnkovských kompozícií z fúkaného skla. Je to jeden z najkrajších betlehemov zbierky.

Nasleduje výber betlehemov z iných európskych krajín. Z Nemecka tzv. Tienidlový betlehem, miniatúrny betlehem v orechu, melódiu hrajúca betlehemská skrinka, z Rakúska je tu napríklad barokový betlehem vyrezávaný z lipového dreva, betlehem v mineráli z Tirolska, monumentálna papierová tzv. Krakovská šopka, betlehemy z Fínska, Francúzska, Anglicka, Španielska, Portugalska, Maďarska, Talianska i Ruska.

Môžete tu nájsť napríklad tradičný neapolský betlehem s 32 figúrkami z terakoty, sicílsky betlehem je z Palerma a betlehemská scénka je okolo bútľavého stromu plného farebných kvetín. V Taliansku stále existujú drobné dielne, kde sa betlehemy tohto typu vytvárajú celý rok. Carbonelov betlehem je najrozšírenejší typ francúzskych betlehemov z oblasti Provensálska. Hlavná Carbonelova dielňa je v Marseille. Celková zostava má vyše 100 keramických figúrok.

Potom sú prezentované betlehemy zo Severnej i Južnej Ameriky, ale i z Ázie, Afriky a Austrálie. Na ich tvorbu bola použitá nesmierna škála materiálov. Od dreva, hliny – pálenej i nepálenej, glazovanej, plátna, rastlinných vlákien, skla, kovu, malých tekvičiek až po papier, porcelán či umelý kameň. Môžete tu obdivovať napríklad inuitský keramický blok z tvorby súčasného inuitského umelca, šúpoľový betlehem z Yucatánu v Mexiku, veľký keramický figurálny betlehem, bambusový betlehem – kompozícia v bambusovej dužine, brazílsky hlinený betlehem z nekolorovanej hliny, betlehem zo špecifického typu tekvičiek, typický látkový kolumbijský betlehem i exponáty z cesta. Veľký keramický figurálny betlehem má rýdzo peruánske tvary s typickými peruánskymi zvieratami, ktoré tu hrajú úlohu kráľov.

Z afrických krajín pochádzajú betlehemy z nádherných druhov tropických driev, z bronzu, látok, papyrusu či listov banánovníka, ale i s postavami betlehemského výjavu z hliny (Egypt), rôznych rastlinných materiálov (betlehemy z Ghany či Ugandy).

Medzi ázijskými betlehemami sú zastúpené exponáty z Taiwanu, Číny, Tibetu a Nepálu (z vlny a látok), betlehem z Kirgizska (s jurtou), z Japonska, kde sú postavy svätej rodiny oblečené v tradičných kimonách, betlehemy z Indie (napríklad tzv. Pečiatkový betlehem s ručne vyrezávanými a maľovanými figúrkami v duchu tradičného ľudového umenia zo svätého mesta Váránasí). Na výstave sú zastúpené aj betlehemy z veľmi vzdialených končín – Austrálie, Nového Zélandu či Filipín.

Všetkých vás srdečne pozývame na prehliadku výstavy, na ktorej si môžete pozrieť výtvarne i materiálovo nádherne spracované udalosti spojené s témou Vianoc a narodenia Ježiška, ako ich vnímajú tvorcovia betlehemov z celého sveta.

Vladimír Krupa/(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela