Recept: Ako chutí jabĺčko
Obec Jablonka, ukrytá medzi Krajným a Myjavou na Myjavských kopaniciach, verná svoju menu, vydala publikáciu Ako chutí jabĺčko. S láskavým dovolením autorov sa s niektorými receptmi zoznámia aj čitatelia Piešťanského týždňa.
Jablkový koláč z BE-BE keksov
SUROVINY:
3 balíčky BE-BE keksov, 200 g masla, 150 g práškového cukru, 1/4 l mlieka, 1 vanilkový puding, 250 g jabĺk, orechy, hrozienka, škorica, cukor, krupica
POSTUP:
Jablková náplň: Jablká očistíme, nakrájame na malé kúsky a podusíme domäkka. Pridáme hrozienka, nasekané orechy, podľa chuti cukor a škoricu. Necháme vychladnúť.
Vanilkový krém: Mäkké maslo vymiešame s cukrom, z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding a po vychladnutí primiešame k maslu.
Koláč: Formu vymastíme maslom alebo vyložíme alobalom. Na dno poukladáme prvý balíček keksov a potrieme polovicou vanilkového krému. Nasleduje ďalšia vrstva keksov, na ňu vychladnutá jablková náplň a druhá časť vanilkového krému. Navrch poukladáme opäť keksy. Múčnik vložíme na niekoľko hodín, najlepšie na noc, do chladničky.
Dobrú chuť!