Prírodné i umelé kúpaliská testujú hygienici

Kúpacia sezóna je tu a s ňou aj testovanie kvality vody v prírodných a umelých vodných plochách. Úrad verejného zdravotníctva SR zatiaľ informoval len o stave niektorých kúpalísk, kde už bolo skúmanie vody zrealizované.


Letné mesiace lákajú Piešťancov aj k prírodným vodným plochám. (Autor: red)

Hygienici v letných mesiacoch pravidelne informujú o kvalite kúpalísk a vôd, ktoré ľudia zvyknú využívať na kúpanie. Zatiaľ je jasné, že v testoch vyhovela vodná nádrž Stará Myjava, vodná nádrž Dubník I. pri Starej Turej, vodná nádrž Brezová pod Bradlom, ale i Duchonka.

Zo štrkoviska Dlhé kusy v Hornej Strede aj zo Zelenej vody v Novom Meste nad Váhom boli vzorky odobrané, avšak výsledky ešte nepoznáme. Dostupné by mali byť koncom tohto týždňa.

Na základe ostatných odberov vzoriek vôd na kúpanie bol zistený zvýšený dusík na Hlbokom jazere v Senci a odporúčanú hodnotu nespĺňal ukazovateľ farba v lokalitách Plavecký Štvrtok a Malé Leváre. Voda na kúpanie v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch bola vyhovujúca.

Hygienici testujú aj kvalitu vôd na kúpaliskách. Povolenie na prevádzku malo na konci 25. týždňa 113 umelých kúpalísk a 440 bazénov. V prevádzke je teda okrem iných napríklad aj Kúpalisko Eva v Piešťanoch, Kamenný mlyn v Trnave, Aquapark Trnava, Castiglione v Trnave, kúpalisko v Myjave, Mestské kúpalisko Senica a ďalšie.

Vybavovanie žiadostí o povolenie prevádzky prebieha stále napríklad na kúpaliskách v Pezinku – Sever, Aquathermal Senec, Termálne kúpalisko II Štúrovo, Letné kúpalisko Hlohovec, Dobrá Voda a v ďalších. Rekonštruovať sa bude počas tejto sezóny na kúpalisku v Topoľčanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika