Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 8. mája 2022, 00:01

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v predvečer začiatku mesiaca lásky sa stavajú máje milovaným bytostiam a jeden z takýchto májov predstavuje slávnostný večer odovzdávania ocenení ankety Esprit o najlepší slovenský džezový album. Predstavitelia džezu a verejnosť, ktorá ich podporuje, postavila vysokánsky máj milovanému a obdivovanému hudobnému žánru, mohutnému reprezentantovi novodobej kultúry. V Bratislave sa konalo podujatie, ktoré je súčasťou osláv Medzinárodného dňa džezu v kalendári UNESCO.


Jano Babič (Autor: red)

V jeho jubilejnom desiatom vydaní spomedzi dvadsiatich troch nominovaných albumov dostal v hodnotení verejnosti najviac hlasov album Branislava Dugoviča – Bang Bang Boogie Boogie,  vyšiel vo vydavateľstve Real Music House. Medzinárodná odborná porota udelila titul najlepší album roka 2021 Lukášovi Oravcovi za Movin´ Spirit, vyšiel vo vydavateľstve Lukas Oravec Records.

Večera sa zúčastnili osobnosti slovenského džezu a zazneli aj konštruktívne názory, napríklad o posunutí slovenského džezu na svetovú scénu. „To si vyžaduje podporu, aby takéto výsledky mohli ísť do sveta. A to funguje len s podporou, lebo samo o sebe to nikdy nebude. Samozrejme, umelci sú veľmi dôležití, vieme dobre, že nestačí len vedieť, nestačí mať naskúšané, už vymyslené a podobne, ešte treba kopu šťastia, zhodu rôznych okolností, ale potrebujú pomocnú ruku. Potrebujú niekoho, kto tomu pomôže. Napríklad vybrať päť vzorových projektov a urobiť jeden vzorový slovenský koncert, koncert slovenského džezu,“ povedal Peter Lipa.

Na slávnostnom večere zahrali aj autori nominovaných albumov – František Báleš Ansámbel, Sisa Michalidesová s orchestrom, Ľubomír Gašpar Cimbal Project ozdobila Sisa Fehér a príjemným prekvapením bol sólový vstup predsedu odbornej poroty, amerického speváka J. D. Waltera.

Boli sme pri tom a do budúcej relácie máme pripravené rozhovory s laureátmi, zúčastnenými umelcami i členmi poroty zo slávnostného večera Esprit 2021. Tá bude jubilejná, na Rádiu Piešťany zaznie relácia Podoby džezu s poradovým číslom 400. Viac ako desať rokov je stálou súčasťou vysielacej štruktúry rádia. Má svoj široký okruh pravidelných poslucháčov, vďaka internetu aj zahraničných. Autorom projektu a realizácie myšlienky je, žiaľ, už zosnulý Lacko Mušinský. Dodnes zaznieva jeho vtipne komponovaná zvučka relácie. Technickú podporu zaisťoval Paľko Jurák. V marci 2011 sa prvýkrát ozval spoza mikrofónu Jano Babič, ktorý redaktorsky i realizačne, v súčasnosti spolu s technickým spracovaním Alexandry Mathiasovej tvoria aktuálne, vysoko odborné edukatívne bohaté relácie.

Na stretnutie v nedeľu na Rádiu Piešťany pri počúvaní relácie Podoby džezu, viac než inokedy, sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela