Autobiografická spoveď zachytáva cestovanie naprieč Amerikou

  • Knihy
  • 27. marca 2022, 11:35

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Artforum)

Literárny svet si pripomína storočnicu narodenia Jacka Kerouaca, výnimočného amerického spisovateľa. Vo vydavateľstve Artforum vychádza nové vydanie románu Na ceste, považovaného za legendárnu bibliu beatnickej generácie. Román šokoval vtedajšiu Ameriku a Kerouac sa stal ikonou provokatívnej a spontánnej literatúry, ktorá prekračovala všetky tabu. Uvádza sa, že Kerouac napísal román na jeden záťah v priebehu troch týždňov na kotúč papiera dlhý 30 metrov a pri zachytávaní spontánneho sledu myšlienok sa nezdržoval interpunkciou.

Autobiografická spoveď zachytáva cestovanie naprieč Amerikou a je oslavou života. Vyjadruje pocity mladej generácie, ktorá v období studenej vojny zažívala militarizmus, materiálny spôsob života a zároveň prázdnotu, preto túžila po slobode a jedinečnom prežití každého dňa.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina