Záskalie – Manínska aj Kostelecká tiesňava

  • Tip na výlet
  • 16. marca 2022, 00:01

Poďte s nami na výlet do malebnej dedinky Záskalie. Ocitnete sa v raji. Prekrásna prírodná scenéria, bohatá fauna a flóra sú vhodným miestom pre turistiku, cykloturistiku, zber húb a ostatných lesných plodov. Zo zimných športov beh na lyžiach a rekreačná turistika i pre najnáročnejších.

Na Strednom Považí v časti Strážovskej hornatiny leží v kotline medzi vrchmi Veľký Manín (891 m), Malý Manín (812 m), Drieňovka (639 m) a Kavča (601 m) malebná dedinka Záskalie. (Autor: red)

V severozápadnej časti Slovenska na Strednom Považí v časti Strážovskej hornatiny leží v kotline medzi vrchmi Veľký Manín (891 m), Malý Manín (812 m), Drieňovka (639 m) a Kavča (601 m) malebná dedinka Záskalie – vzdialená osem kilometrov od okresného mesta Považská Bystrica.

Obec Záskalie s osadou Bazalie sa prvýkrát spomína v roku 1379 ako Chonkakwmegye, Chukakeumegye, od r. 1405 ako Zázkale, v r. 1484 ako Superior Zazkalye a od r. 1598 ako Zaskalie, maďarsky Zászkalje. Postupne patrila zemianskym rodinám Záskalských, Zámaroczyových, Klobušických, Podmanických, potom panstvu Považská Bystrica.

V roku 1598 obec mala šesť domov, v r. 1628 mala 28 domov – 109 obyvateľov, v r. 1784 mala 29 domov – 168 obyvateľov, v r. 1982 mala obec 75 domov – 278 obyvateľov. Spôsob života určovala drsná klíma a málo úrodná pôda. Obyvatelia Záskalia sa venovali predovšetkým drevorubačstvu, furmančeniu a poľnohospodárstvu.

Historický symbol obce – erb z 18. storočia – poukazuje skôr na charakter chotára. V poli pečatidla na pažiti medzi dvomi kríkmi stojí vták s dlhým zobákom (sluka). Kruhopis pečatidla znie: „SIGIL (lum) PO (ssessionis) ZÁSZKALIE“. Jeho odtlačky sa našli v dokumentoch z rokov 1866-1880. Sluku ako znak nepoužíva žiadna ďalšia obec na Slovensku.

Rozloha obce je 239 hektárov, jej stred leží v nadmorskej výške 470 metrov. Z nerastného bohatstva sú najvýznamnejšie ložiská vápenca v minulosti využívané pri výrobe vápna a ťažbe kameňa.

Dnes žije v obci 180 obyvateľov, ale mnohé modernizované drevenice a domčeky hlavne v osade Bazalie slúžia na odpočinok a relaxačný pobyt mnohým ľuďom žijúcim v mestách. Rovnako sem prichádzajú turisti nielen z blízkeho či vzdialenejšieho okolia a taktiež zo zahraničia. Priťahuje ich krása bizarných prírodných výtvorov Národnej prírodnej rezervácie Manínska tiesňava a Prírodnej rezervácie Kostolecká tiesňava.

Obe tiesňavy vymodeloval potok Teplanka svojou dlhoročnou erozívnou činnosťou do vápencových skál. Tajomné prostredie tiesňav inšpirovalo aj režisérov celovečerných filmov (Pacho, hybský zbojník, Keby som mal pušku…), ktorých časť bola nafilmovaná práve v tomto prostredí.

Nachádza sa tu viacero druhov vzácnej, a preto prísne chránenej flóry a fauny, z ktorých treba spomenúť astru alpínsku, orlíček obyčajný, poniklec slovenský, prvosienku holú, z hmyzu najmä motýľa jasoň červenooký. Pri potulkách prírodou často vidieť vysokú srnčiu zver a muflóny. Na území chotára obce a jej okolia sú vyznačené turistické trasy, náučný chodník s možnosťou napojenia až na Súľovské skaly.

Prekrásna prírodná scenéria, bohatá fauna a flóra sú vhodným miestom na turistiku, cykloturistiku, zber húb a ostatných lesných plodov, zo zimných športov beh na lyžiach a rekreačnú turistiku i pre tých najnáročnejších. Obľúbené sú aj organizované novoročné výstupy na Veľký Manín, odkiaľ možno vidieť celý región okresu Považská Bystrica a priľahlé pohoria. Vhodné prúdenie vzduchu okolo Veľkého Manína vytvára podmienky aj pre lety na rogale.

Medzi zaujímavosti obce Záskalie patrí aj horolezecká škola. Teoretické vedomosti si často v rámci dohodnutých podmienok so štátnou ochranou prírody overujú naši i zahraniční návštevníci priamo na strmých skalách oboch tiesňav pod odborným dohľadom. Pre výstrahu vážnosti tohto športu je v Manínskej tiesňave vytvorený aj symbolický cintorín obetí, ktoré podcenili strmé skalné steny a precenili svoje sily. Ubytovacie a stravovacie kapacity v Manínskej tiesňave (dva kilometre od obce) a čiastočne aj v obci poskytujú možnosť rekreácie i pre rodiny s deťmi.

Krásne je tu v lete aj v zime. Kto raz navštívi tento kút Slovenska, určite sa sem znova vráti.

zdroj: Obec Záskalie

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela