Záhreb s najkratšou lanovkou na svete i fascinujúcim trhom v centre chorvátskej metropoly

Mnoho našincov pozná Chorvátsko ako krajinu, ktorá ponúka možnosti na letnú rekreáciu pri Jadranskom mori. Krajina je pomerne ľahko dostupná autom, autobusom, vlakom, ba dokonca z Bratislavy začne v druhej polovici marca opäť lietať i pravidelná linka do hlavného mesta Záhreb. A práve ten je naším dnešným odporúčaním na výlet. Dobro došli u Zagreb!

Centrálne námestie - Trg Bana Josipa Jelačića je miestom, ktoré v Záhrebe nemôžete obísť. (Autor: am)

Jarné víkendy sú ideálnym časom na spoznávanie iných miest, na výlety s rodinou, partnerom či priateľmi. Najmä pred pandémiou mnohí jar využívali na spoznávanie európskych metropol, keďže počasie je po zime oveľa príjemnejšie, no ulice veľkých miest ešte nie sú rozpálené slnkom ako v lete. Jednou z európskych metropol, do ktorých sa po postupnom uvoľňovaní opatrení vracia turizmus, je aj chorvátsky Záhreb. Mesto, v ktorom sa oplatí stráviť deň, víkend, ale je v ňom stále čo robiť aj mesiac – čo bol náš prípad. Chorvátčina je, ako iste poznáte z dovoleniek, zrozumiteľná a v Záhrebe mnoho ľudí ovláda aspoň základy angličtiny.

Fascinujúcu architektúru cintorínu Mirogoj vážne poškodilo zemetrasenie

Ako do Záhrebu?

Do chorvátskeho hlavného mesta sa dá dostať pohodlne autom, pričom cesta cez Rakúsko trvá aj s prestávkami okolo šesť hodín. Treba však brať do úvahy, že vzdialenosť je 500 kilometrov, takže náklady na benzín sú pomerne vysoké, rovnako ako úhrady za diaľničné známky, mýto a v centre mesta i parkovanie. V Záhrebe sa nachádza niekoľko podzemných garáží, pričom napríklad v garáži na Petrinjskej ulici zaplatíte za hodinu parkovania 7 kún (necelé euro), 55 kún na deň (7,30 eur), 250 kún na týždeň (33 eur) – treba si však v okienku vybaviť príslušnú kartu a nenechávať si len lístok, na ktorý sa napočítavajú hodiny státia. Parkovanie priamo na ulici je drahšie. Zaujímavosťou však je, že Záhreb bol prvým mestom, ktoré zaviedlo niečo, čo v Piešťanoch dodnes nemáme – sms parkovanie.

Do chorvátskeho hlavného mesta sa však dá dostať aj lietadlom, pričom letenky je možné v súčasnosti kúpiť už okolo 5-10 eur na osobu za jeden let. V prípade dvojice je tak ekonomicky výhodnejšie ísť letecky, avšak treba počítať s cestou z letiska.

Výhodou vlakovej dopravy je to, že hlavná stanica sa nachádza len 15 minút chôdze do centra mesta. Nevýhodou je dĺžka prepravy.

V Záhrebe sa nachádzajú zväčša jednosmerky, priestor majú i cyklisti.

Ako sa pohybovať po meste?

Väčšina turisticky zaujímavých atrakcií sa nachádza priamo v centre Záhrebu a je ľahko dostupná pešo. Ak by ste sa však potrebovali dostať na niektoré vzdialenejšie miesta, prípadne si nájdete ubytovanie vo väčšej vzdialenosti od centra, jednoducho sa budete môcť pohybovať električkou. Záhreb nemá metro, ale električková sieť je dobre dostupná a preprava pravidelná. Kam jazdí ktorá linka nájdete na zástavkách, ale aj cez internet, ak si do vyhľadávača zadáte „mreža tramvajskih linija“. Lístky rôznej minutáže si môžete kúpiť v ktoromkoľvek novinovom stánku alebo priamo u vodiča, kde sú však drahšie. V meste jazdia taktiež autobusy.

Platiť sa dá buď kunami alebo platobnou kartou, a to bežne aj v reštauráciách. Pripravte sa však na to, že sa vás budú pýtať na typ karty, či ide o Visu alebo MasterCard. V baroch sa na možnosť platby kartou radšej opýtajte vopred.

Námestie Trg Kralja Tomislava uzatvára budova hlavnej vlakovej stanice (vzadu vľavo).

Kam zájsť?

Centrom mesta je Trg Bana Josipa Jelačića, čo je veľké námestie, kde stoja električky, nachádza sa tam fontána, obchody, kaviarne, uvidíte tam tiež holuby, kolportéra či pouličných muzikantov, pričom ďalej sa priestor akoby rozlieva do viacerých uličiek. Priamo na námestí sú výrazným momentom aj hodiny, ktoré slúžia ako orientačný bod mnohých ľudí, ktorí sa dohodnú, že sa stretnú priamo pri nich.

Ak by ste vyšli schodmi, ktorým predchádza kvetinový trh, a nachádzajú sa neďaleko centrálnej sochy námestia a podobizne bána Josipa Jelačića na koni, dostanete sa na veľký trh priamo v centre metropoly. Tržnica Dolac funguje v meste od roku 1930 a je najväčšou v Záhrebe. Nájdete tam úplne všetko – od vajec, syrov, mäsa, cez ovocie, zeleninu, strukoviny, koreniny až po suveníry. Nezameniteľnú vôňu a atmosféru trhu je najlepšie zažiť v slnečné dopoludnie, ideálne v piatok či sobotu. Trhovníci sa tam však v menšom počte nachádzajú každý deň.

Záhrebská katedrála je taktiež poškodená zemetrasením.

Ak sa z Dolacu vydáte smerom k vysokým vežiam, týčiacim sa ponad ostatné budovy, po pár metroch sa dostanete priamo k Záhrebskej katedrále. Jej interiér je v súčasnosti neprístupný, rovnako ako viaceré ďalšie múzejné budovy v centre, pretože sú poškodené po zemetrasení z marca 2020.

Od katedrály ide autobus číslo 106 k cintorínu Mirogoj. Monumentálna frontálna budova cintorína je rovnako výrazne poškodená, avšak na pietne miesto plné pamätníkov sa dá vojsť bez problémov. Rozloha tohto pohrebiska je neuveriteľných 72 hektárov, pričom najväčší cintorín na Slovensku, košický, má 32 hektárov.

Avšak späť do mesta. Z Dolacu sa môžete dostať aj opačným smerom na ulicu Ivana Tkalčića, ktorá je známa svojím nočným ruchom. Nájdete tam nespočetné množstvo kaviarní, pivární, barov a pubov. Takéto priestory nájdete i na opačnej strane Trgu Bana Josipa Jelačića, na ulici Bogovićeva. Tá sa končí miestom Cvjetni trg, kde kúpite na námestí kvety od rána do večera.

Posledný februárový štvrtok otvorili v Záhrebe zrekonštruovanú lanovku na vrch kopca Sljeme (1030 m n.m.). Vyviezť sa nahor trvá asi 20 minút.

Na Bogovićeve sa však okrem reštaurácií nachádza aj iná zaujímavosť – veľká guľa znázorňujúca uzemnené Slnko. Je to umelecké dielo Ivana Kožarića, ktoré odkazuje na slnečnú sústavu. Je doplnené aj o planéty, ktoré sa nachádzajú na iných uliciach (napríklad Venuša na spomínanom Trgu J. Jelačića či Mars na ulici I. Tkalčića), tie už sú však v podobe malých strieborných tabuliek na stenách budov. Ak by ste sa chceli vydať na lov planét, zadajte si do vyhľadávača Nine Views alebo Devet pogleda. Nájdete presné adresy ostatných planét v Záhrebe.

Najkratšia lanovka na svete

Rozhodne si nenechajte ujsť fenomén Záhrebu – najkratšiu lanovku na svete. Uspinjača bola uvedená do prevádzky v roku 1890, jej dĺžka je 66 metrov a jazda trvá 64 sekúnd. Spája Dolné mesto s Horným mestom (Dolnji grad a Gornji Grad), pričom dolná zástavka je na ulici Tomićeva (neďaleko hlavného námestia) a horná na úpätí veže Lotrščak. Cena jednej jazdy je päť kún.

Keď vyjdete z lanovky, čaká vás výhľad na celú dolnú časť Záhrebu. Ak budete mať šťastie, hrať a spievať balkánske piesne vám k tomu bude jeden milý pouličný umelec, čo dokopy vytvára nezabudnuteľný zážitok. Odtiaľ sa dostanete k mnohým ďalším miestam – gréckokatolíckemu kostolu, k Námestiu sv. Marka, ktorého centrálnym bodom je Kostol sv. Marka, obkolesený chorvátskymi parlamentnými budovami. Ale dôjdete aj ku Kamennej bráne z 13. storočia (Kamenita Vrata). Toto miesto ocenia najmä veriaci, keďže centrálnym bodom je podobizeň Panny Márie, ku ktorej sa viaže príbeh. V roku 1731, keď Záhreb zachvátil požiar a zhorela veľká časť starého mesta, maľba Panny Márie s Ježiškom ostala akoby zázrakom nepoškodená. Dnes do brány prichádzajú veriaci zapaľovať sviečky a pomodliť sa, preto je dôležité toto miesto prechádzať v tichosti a s rešpektom.

Park Zrinjevac s Hudobným pavilónom z roku 1891.

Ďalšou zaujímavosťou mesta je Tunel Grič. Pozostáva z centrálnej haly, ktorá spája ulicu Mesnička na západe a ulicou Stjepana Radića na východe a ďalšími východmi tiahnucimi sa na juh – jeden z vchodov/východov je aj v blízkosti nástupu na najkratšiu lanovku. Tunel bol postavený počas druhej svetovej vojny ustašovskou vládou, aby slúžil ako protiletecký kryt aj ako promenáda. V najširšom bode tunela skúste zvýšiť hlas, čaká na vás špecifická akustika.

Najkratšia lanovka na svete je dlhá 66 metrov a jazda v nej trvá 64 sekúnd.

Ak budete v meste dlhšie, zájdite sa prejsť do vzdialenejšieho Parku Maksimir, v ktorom sa okrem iného nachádza i zoologická záhrada. Hneď vedľa parku je štadión Maksimir, ktorý je domovom futbalového klubu Dinamo Zagreb.

Čo sa týka parkov, jedným z najkrajších je Zrinjevac, ktorého centrálnym bodom je hudobný pavilón z roku 1891. Smerom na juh je park cestou oddelený od Parku Josipa Jurija Strossmayera a ten je zasa oddelený cestou od Trgu Kralja Tomislava. Prechádzka týmito miestami je veľmi príjemné, pretože sa tu nachádza krásna architektúra i udržiavaná zeleň. Spomínaný Trg Kralja Tomislava uzatvára budova hlavnej vlakovej stanice.

Jeden zo vstupov do Tunela Grič postaveného počas druhej svetovej vojny

„Po potresu“ – po zemetrasení

Nebuďte prekvapení, že množstvo budov je uzatvorených po zemetrasení. Záhreb totiž 22. marca 2020 postihlo zemetrasenie so silou 5,5 magnitúdy, ktoré bolo nasledované sériou slabších otrasov. Neskôr, 29. decembra 2020, sa zem triasla opäť, tentoraz 50 kilometrov od hlavného mesta s epicentrom v Petrinji. Vtedy dosiahli otrasy silu 6,4 magnitúdy a tisíce ľudí v Petrinji ostali bez domova. Záznamy hovoria, že toto zemetrasenie bolo také silné, že ho zachytili aj na Slovensku.

V Záhrebe je uzatvorených najmä niekoľko múzeí, ktoré sa nachádzali v historických budovách, tiež vyhliadka Lotrščak a veľa domov je v rekonštrukcii. Čo sa týka múzeí a galérií, nájdete viacero otvorených, ako napríklad Múzeum mesta Záhreb, Múzeum rozbitých vzťahov, čo je absolútny unikát, alebo Múzeum čokolády, kde ochutnáte aj stopercentnú čokoládu. Ak viete po anglicky, určite ich navštívte. Rovnako ako galériu na námestí Trg žrtava fašizma, ktorý je kruhovou budovou na námestí spájajúcom množstvo ulíc. Tam angličtinu nepotrebujete.

Cvjetni trg je plný kvetov od rána do večera

Záhreb nie je dokonalý. Nachádza sa tam množstvo grafitov, smetiakov na chodníkoch či mladých ľudí, ktorí v kostýmoch chodia od stola k stolu a vypytujú peniaze. Na druhej strane sa tam však nachádza množstvo uličiek, schodov, zákutí, ktoré majú svoju nezameniteľnú atmosféru. Uvidíte ľudí, ktorí si bez ohľadu na vek a dennú hodinu vychutnajú kávu či víno na terase, alebo ľudí, ktorí stoja v rade na pečivo v pekárničkách, aj keď majú k dispozícii supermarkety. Záhreb je príjemná metropola, ktorú je škoda len obchádzať po diaľnici.

Kamenná brána je pietnym miestom, spájajúcim sa s príbehom sakrálnej maľby.
Ulička, ktorej maľba na asfalte pripomína koberec či dlažbu.
0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela