Názory poslancov: K rozpočtu sa staviame konštruktívne, konať však musí radnica

  • Spravodajstvo
  • 15. januára 2016, 15:51
  • Autor:Tomáš Hudcovič

Vstupujeme do nového roka. Roka plného očakávaní, keď ako členovia zastupiteľstva, ktoré vzniklo vo voľbách v roku 2014, sme mali schváliť prvý rozpočet a ním napĺňať požiadavky voličov, ktorí nám dali svoj mandát. Žiaľ, namiesto toho sme v rozpočtovom provizóriu. Prečo?

Úloha zostaviť rozpočet je na pleciach tých, ktorí sú za to platení, čiže na primátorovi a celom aparáte ľudí na mestskom úrade. Poslanci zastupiteľstva nie sú zamestnancami úradu, vo voľbách však dostali od obyvateľov mandát, aby hájili a presadzovali ich záujmy. Tento mandát podtrhuje zákon o obecnom zriadení, ktorý hovorí, že poslanci sú tí, ktorí schvaľujú rozpočet. Z toho jednoznačne vyplýva, že ak má mesto fungovať a napredovať, musí fungovať spolupráca medzi primátorom – úradom a poslancami. Ak by sme veci preniesli do bežného života, rola primátor by sa dala prirovnať k pozícii konateľa a poslancov k dozornej rade firmy, avšak bez možnosti odvolať konateľa či ovplyvniť jeho definitívne rozhodnutia.

Od apríla minulého roka poslanci naprieč celým spektrom zastupiteľstva žiadali vedenie mesta o spoluprácu a participáciu na rozpočte. Žiadali sme o vydiskutovanie si priorít a stanovenie jasného postupu.
Žiaľ, v zásade sa nedialo nič, maximálne sme dostali prísľub a ubezpečenie, že veď všetci chcú spolupracovať. V realite však na úrad doľahla ťarcha následkov zmien v organizačnej štruktúry a to, že rozpočet na rok 2016 nemal kto pripraviť. Nový šéf ekonomického oddelenia v novembri hasil veci na poslednú chvíľu a robil, čo mohol. V rozpočte zverejnenom úradom 7. decembra je viacero nedostatkov, ktoré vytvárajú množstvo otázok. Keďže ako poslanci si uvedomujeme svoju zodpovednosť a chceme, aby bol rozpočet dokumentom, ktorý zabezpečí rozumné nakladanie s mestskými financiami, hľadali sme riešenie, ako zo vzniknutej situácie von. Dohodli sme sa s primátorom, že sa spoločne pokúsime dobehnúť to, čo bolo z vyššie spomenutých príčin zameškané. Spoločne s vedením mesta sme stanovili časový plán, ako zrealizovať všetko potrebné na schválenie rozpočtu. Aktuálne prebiehajú rokovania k jednotlivým kapitolám rozpočtu, kde je nutné vysvetliť a zdôvodniť všetky položky. Zatiaľ stále nemáme k dispozícii všetky údaje potrebné na zostavenie rozpočtu. Chýba napríklad realistické vyčíslenie finančných dopadov personálnych zmien aj so zvážením dôsledkov. Výsledkom by malo byť taktiež zapracovanie návrhov poslaneckého zboru tak, aby sa do rozpočtu dostali požiadavky obyvateľov, ktorých poslanci zastupujú. V zásade všetci chceme to isté, aby sa realizovali veci potrebné pre spokojný život obyvateľov, líšia sa len pohľady na to, čo je najdôležitejšie.
Všetko však ešte závisí od výšky finančných prostriedkov, ktoré sú k dispozícii. Naozaj sa môžeme prikrývať len takou perinou, na akú máme. Pri doterajších rokovaniach o rozpočte sa ukázalo, že v minulosti boli finančne podvyživené napríklad mzdy v sociálnej sfére, ktorú mesto zabezpečuje. Rovnako do situácie vstupuje zvýšenie platov na základe zvýšenia minimálnej mzdy a valorizácie. K tomu treba prirátať všetky ďalšie nevyhnutné výdavky na to, aby bol zabezpečený chod mesta od školstva, samosprávnej agendy až po napríklad bežnú údržbu, a až potom možno rozdeľovať financie na ďalšie aktivity.

V rámci nášho klubu Spoločne pre Piešťany zastávame jeden dôležitý názor, že financie vygenerované z dane za ubytovanie by sa mali vrátiť späť do rozvoja a podpory cestovného ruchu, ktorý nám dokáže vygenerovať následne ďalšie financie pre mesto. V tejto oblasti sa nám podarilo naštartovať prvé pozitívne zmeny v oblastnej organizácii cestovného ruchu Rezort Piešťany, keď došlo k zmene stanov tak, aby mesto Piešťany, ktoré dáva jeden z najväčších členských príspevkov, malo adekvátnu rozhodovaciu právomoc. Rezort rovnako pripravuje úplne novú stratégiu fungovania a podpory cestovného ruchu a veríme, že to v nasledujúcich rokoch prinesie svoje ovocie.

Vážení čitatelia, želám vám a vašim rodinám v novom roku veľa zdravia, spokojnosti a úspechov v práci a v osobnom živote.
Tomáš Hudcovič, poslanec MsZ

Poznámka redakcie


Teší nás v poslednom období zvýšený záujem poslancov piešťanského mestského zastupiteľstva o reakciu na dianie v komunálnej politike prostredníctvom Piešťanského týždňa. Je to aj v súlade so smerovaním redakcie poskytnúť občanom čo najširšie spektrum informácií. Preto sme sa rozhodli zaradiť do nášho periodika (ne)pravidelnú rubriku Názory poslancov.
Za prezentovaný obsah však zodpovedajú autori, redakcia Piešťanského týždňa sa s niektorými ich názormi nestotožňuje a nepovažuje ich v niektorých prípadoch ani za faktograficky presné. Vyhradzujeme si však právo nezverejňovať tie, ktoré priamo nesúvisia s problematikou, prerokovávanou na mestskom zastupiteľstve, či hoci aj v štylistickej parabole dotýkajúce sa náboženského presvedčenia, rasovej neznášanlivosti či národnostných urážok.

Tibor Hlobeň, šéfredaktor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela