Silvestrovské chuťovky na jedno zahryznutie
Blíži sa rozšafná silvestrovská noc plná ohňa, rachotu, zábavy i tanca. Šumivé potečie potokmi a na stoloch sa zaskvie pestrý výber chuťoviek, rolád, krémov, závinov a všakovakých dobrôt na jedno zahryznutie. Zobnutiu z taniera však predchádzajú náročné prípravy. Niekto tie lahôdky musí aj urobiť. Ak sa dielo vydarí, popasú sa nielen žalúdky, ale aj oči. Pripravili sme pre vás inšpirácie hodné šéfkuchárov prestížnych hotelov.
KURACIA ROLÁDA
POTREBUJEME:
1 ks kurča
2 polievkové lyžice oleja mleté biele korenie
soľ
Plnka:
300 g mletého bravčového mäsa
100 g šunky
50 g oravskej slaniny
2 ks vajec
1 ks cibule
soľ
muškátový kvet
biele korenie
POSTUP:
Kurča úplne vykostíme, aby vznikol súvislý plát. Dvakrát zomleté bravčové mäso zmiešame s vajcami a šunkou nakrájanou na kocky. Pridáme na kocky nakrájanú slaninu, pokrájanú cibuľu, soľ, korenie a muškátový kvet. Na rozložený plát kuracieho mäsa rozotrieme plnku, zvinieme a previažeme niťou a uložíme na pekáč. Podlejeme vodou, vložíme do rúry a pečieme pri teplote cca 180 °C asi hodinu. Po vychladnutí pokrájame.
CESNAKOVÁ NÁTIERKA
POTREBUJEME:
150 g trvanlivej salámy väčšieho priemeru
100 g masla
100 g taveného syra
3 malé strúčiky cesnaku
1/2 cibule
soľ
POSTUP:
Zmiešame maslo, syrokrém – vyšľaháme do penista, pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľku , dochutíme soľou. Z koliesok salámy tvarujeme kornútiky, ktoré plníme pomocou cukrárskeho sáčku cesnakovou nátierkou. Každý kornútik dozdobíme kúskom papriky alebo petržlenovou vňaťou či pažítkou.
Recepty nám poskytol Pavol Masaryk zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch. Majster kuchár učí svojich zverencov „nóbl móresom“ v kúpeľoch, kde jeho žiaci praxujú.